Tehnoplus este aceeași firmă al cărei patron, Octavian Niculescu, a denunțat-o pe Sorina Pintea pentru că i-ar fi cerut mită. În cea mai gravă criză de sănătate întâmpinată de sistemul medical românesc, resursele de la terapie intensivă au făcut diferența între viață și moarte.

Vreme de șase luni, contractele Ministerului Sănătății pentru achizițiile de paturi ATI, monitoare, injectomate și ventilatoare au zăcut în sertarele instituției, fără să fie făcute publice. Valoarea lor cumulată se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro.

Abia la finalul lunii noiembrie, la mai bine de jumătate de an de la începerea crizei, a fost făcut public un raport cu date clare despre resursele de la ATI.

Din analiza publicată de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) pentru perioada martie-octombrie 2020, reiese că România avea, la 19 octombrie, 4.175 de paturi ATI.

Dintre acestea, datele comunicate de specialiști arată că, în perioada martie-octombrie 2020, s-au cumpărat 696 de paturi ATI, dintre care 460 au fost achiziționate doar de Ministerul Sănătății, alte 115 paturi fiind cumpărate de către unitățile administrativ-teritoriale.

Dintre paturile cumpărate de MS, cele mai multe au ajuns în București – 72.

Pe site-ul Ministerului Sănătății nu există nicio urmă a contractului pentru cele 460 de paturi de terapie intensivă – aproximativ două treimi din toate cele cumpărate în țară, de la debutul pandemiei de coronavirus și până acum -, dar raportul SRATI menționează faptul că acestea au fost achiziționate în baza unui împrumut între MS și Banca Mondială.

Vânzătorul de păr care a absolvit Medicina

În subordinea ministerului funcționează, de ani buni, o entitate dedicată gestionării resurselor de la Banca Mondială. Se numește chiar așa: Unitatea de Management a Proiectului Băncii Mondiale (UMP-BM).

Fost voluntar SMURD

La finalul anului trecut, după ce liberalii au preluat puterea, au numit la șefia acestei unități un tânăr care nu împlinise încă 32 de ani, proaspăt absolvent al Facultății de Medicină de la Tg. Mureș, pe nume Mihai Negrea. Fost voluntar SMURD, Negrea a fost numit pe un post de șef interimar al UMP-BM, dar a rămas în funcție vreme de un an de zile, în plină pandemie și a gestionat contracte de zeci de milioane de euro.

Printre altele, Negrea s-a ocupat, înainte de venirea la minister, cu comercializarea extensiilor de păr, fiind administrator al site-ului xtensii.ro. Articolul în care vorbește despre pasiunea sa pentru extensii il înfățișează cu o claie de păr blond în mână.

Conform declarației sale de avere din 2020, Negrea a lucrat, înainte de a ocupa această funcție, ca medic rezident la Spitalul Județean Mureș și era doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Administrator de site de timp liber

În interviul din Adevărul, el a vorbit și despre faptul că, printre altele, a administrat site-ul outinmures.ro, “unde oricine poate afla ce evenimente au loc zilnic în oraș, dar și ce local să aleagă pentru o cină sau pentru o ieșire romantică”.

De asemenea, a precizat că a ales medicina datorită lui Raed Arafat și a fost vicepreședinte al Organizației Studențești pentru Medicină de Urgență, organizație sprijinită de-a lungul vremii de Arafat.

UMP-BM a publicat în 2020 câteva anunțuri, printre care și unul din luna noiembrie, în care anunță că intenționează să cumpere noi paturi ATI, dar nu suflă o vorbă despre ce s-a achiziționat până acum.

Contractele nu există nici în platforma de achiziții publice, SICAP, și nici în anunțurile de atribuire publicate pe site-ul MS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și