În contextul pandemiei de Coronavirus și a declanșării stării de urgență, prețurile pentru anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, precum și a mai multor produse medicale, în special cu rol de protecție împotriva virusului (măști, mănuși, alcool medicinal, dezinfectant), au crescut semnificativ, ajungând chiar și la valori de 2 sau 3 ori mai mari, arată asociația într-un comunicat de presă. Costurile ridicate pentru aceste produse pun pacientul în impas financiar și pot avea impact asupra sănătății acestuia.

„AFIE solicită de urgență furnizorilor de medicamente și produse medicale să stopeze creșterea accelerată a prețurilor acestora, iar dacă există motive reale și argumentate pentru care prețurile acestora cresc, statul român trebuia să ia măsuri astfel încât pacientul să nu fie cel care ajunge să aibă de suferit.”, a declarat farm. Sânziana Mardale, președinte Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

În ceea ce privește lipsa numeroaselor medicamente, atât de necesare pacienților pentru diferite afecțiuni (diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene, etc.), farmaciile independente solicită de urgență statului român luarea de măsuri imediate care să ducă la punerea pe piață a respectivelor medicamente. Informațiile oficiale primite din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale prezintă faptul că, cel puțin în cazul DCI Levothyroxinum (Euthyrox), producătorul a pus pe piață stocuri suficiente, însă aceste medicamente nu ajung în continuare în farmacii și nici la pacieți. Mai mult, lipsa numeroaselor medicamente de pe piața din România aduce un risc suplimentar asupra pacienților vârstnici, cu boli cronice, în contextul pandemiei.

Citește mai mult pe G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și