Ei au adăugat că ar trebui luat paracetamol numai la “cea mai mică doză eficientă pentru cel mai scurt timp posibil”, iar femeile însărcinate ar trebui să evite utilizarea sa “fără discernământ”.

Sfatul actual al Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) este că femeile însărcinate și cele care alăptează pot lua paracetamol în siguranță. Atât autoritățile medicale din SUA, cât și cele europene spun că medicamentul prezintă un risc minim atunci când este luat corect în timpul sarcinii.

Se estimează că peste jumătate dintre femeile însărcinate din întreaga lume iau paracetamol pentru combaterea febrei și a durerii, deoarece alternative precum Ibuprofen nu sunt recomandate în fazele târzii ale sarcinii.

Peste 90 de experți, inclusiv din SUA, Scoția, Danemarca, Suedia și Franța, au emis o “declarație de consens” solicitând luarea măsurilor de precauție în ceea ce privește utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii, după revizuirea a 25 de ani de cercetare pe această temă.

De asemenea, ei au spus că ar trebui să existe cercetări specifice asupra riscului aparent sporit de tulburări “de neurodezvoltare, reproductive și urogenitale”. Ei au spus că au existat “creșteri supărătoare” ale numărului copiilor născuți cu probleme cognitive, de învățare și / sau de comportament. Unele cercetări au sugerat, de asemenea, un risc sporit de testicule necoborâte la băieți și pubertate timpurie la fete.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că o febră netratată la o femeie însărcinată prezintă un risc ușor de tulburări neuronale și cardiace, iar paracetamolul ajută la reducerea acesteia.

Andrew Shennan, profesor de obstetrică, King’s College din Londra, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că este o “viziune echilibrată asupra riscului / beneficiu potențial al paracetamolului în timpul sarcinii”.

Pe de altă parte Dr. Sarah Stock, profesor și specialist în medicină maternă și fetală la Usher Institute, de pe lângă Universitatea din Edinburgh a declarat: “Această lucrare nu modifică recomandările privind utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii. Echipa a făcut o treabă bună de a strânge dovezile existente, dar, din păcate, multe dintre aceste dovezi nu sunt suficient de solide pentru a trage concluzii că utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii, în special utilizarea ocazională, cauzează probleme de dezvoltare umană.”

“Paracetamolul este eficient în reducerea durerii și febrei și, prin urmare, continuă să fie un medicament important pe care gravidele ar trebui să îl folosească dacă este necesar” a mai spus ea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet