Oficialii din Franța recunosc: medici și asistente, care au acces la sistemul de emitere a certificatelor, sunt implicați în falsificarea certificatelor, chiar dacă riscă până la 5 ani de închisoare.

La rândul său, Deutsche Welle scrie că farmaciștii se plâng de o avalanșă a permiselor sanitare false și de faptul că sunt foarte greu de verificat. Au ștampile și semnături aparent legale.

Și autoritățile italiene anunțau luna trecută că au depistat un tânăr care s-a îmbogăţit din vânzarea de certificate de vaccinare false, o afacere la care s-a asociat cu hackeri ruşi, cu ajutorul cărora a câştigat în câteva luni zeci de mii de euro şi şi-a cumpărat obiecte de lux.

Într-o declaraţie acordată joi televiziunii publice France 2, ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a spus că au fost efectuate până în prezent peste o sută de interogatorii şi unele persoane au fost deja condamnate. „Problema cu paşapoartele sanitare false este că adesea implică o complicitate a unui medic sau asistent, ceea ce este foarte dificil de probat”, a explicat Darmanin.

La fel ca titularul portofoliului Sănătăţii, Olivier Véran, ministrul de interne francez s-a declarat favorabil unui tratament binevoitor pentru acei cetăţeni care deţin un astfel de certificat fals, dar doresc să se vaccineze pentru a intra în legalitate, scrie Agerpres.

Guvernul francez va avea vineri o reuniune a Consiliului de apărare sanitară pentru a examina noi măsuri de combatere a pandemiei, inclusiv în contextul ameninţării pe care o reprezintă varianta Omicron a coronavirusului. Deocamdată a fost restricţionat sever accesul în Franţa pentru persoanele care vin din Regatul Unit, ţară unde această variantă foarte contagioasă s-a extins îngrijorător.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și