"La kilometrul 0 al orașului Târgu Lăpuș, la răscrucea unde se întâlnesc trei biserici, ortodoxă, romano-catolică și reformată, traficul rutier va fi închis pentru o mare petrecere pe stradă, în stil lăpușean", arată sursa citată.

Imediat după slujbele bisericești de duminică dimineața, delegații din satele lăpușene pornesc spre Târgu Lăpuș, se întâlnesc la Primăria orașului și defilează spre centru, într-o "paradă a bucuriei și a portului popular", promit organizatorii.

Primarul localității îi invită pe turiști să vină la eveniment cu port popular.

"Am fi deosebit de încântați dacă ne-am întâlni cu dumneavoastră îmbrăcați în straie populare sau purtând cel puțin un obiect vestimentar cu motive populare", declară Mitru Leșe, primarul orașului Târgu Lăpuș, citat în comunicat.

Aflat la cea de-a opta ediție, festivalul "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" se desfășoară anul acesta în două etape, pe parcursul a două săptămâni: 23 — 30 iulie, în Țara Lăpușului și 13 — 20 august, în Țara Maramureșului.

"Țara Lăpușului deține comori bine păstrate de-a lungul veacurilor în ceea ce privește tradiția gastronomică, meșteșugul și arta portului popular, cântecul și jocul la șezători, cioplitul în lemn și alte îndeletniciri", declară Peter Hurley, inițiatorul proiectului "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel".

Duminică, după evenimentul de deschidere, va avea loc deschiderea oficială a Școlii de Vară "Moș Pupăză".

În fiecare zi a săptămânii, între 23 și 30 iulie, un alt sat din Țara Lăpușului găzduiește un eveniment în cadrul festivalului: Boiereni (luni), Dămăcușeni (marți), Suciu de Jos (miercuri), Libotin (joi), Costeni (vineri), Lăpușul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpușeană, pe 30 iulie, la Groșii Țibleșului.

Citește și

loading...