Printre spectatorii speciali ai evenimentului s-au numărat un labrador alb, prietenos, care saluta orice spectator care se deplasa printre rânduri, un cățel micuț, îmbrăcat în haină specială, care să îl apere de frig, care a urmărit atent filmul de două ore din poala stăpânei, un french bulldog îndesat care a sforăit în timpul proiecției și un bulldog roșcat care a încurajat eroii de pe ecran cu lătrături scurte.

Evenimentul a fost deschis în special stăpânilor de câini, în parte pentru că filmul "White God" are ca personaje principale peste 200 de câini, majoritatea din adăposturi din Ungaria.

Regizorul Kornel Mundruczo a explicat, la finalul filmului, în cadrul unei intervenții prin Skype, care a fost inspirația pentru "White God". El a povestit că, la un moment dat, în Ungaria, a fost discutată o inițiativă legislativă potrivit căreia stăpânii de câini ar fi trebuit să plătească o taxă, în funcție de rasa animalelor. Astfel, stăpânii de câini de rasă mixtă ar fi trebuit să plătească o taxă mult mai mare decât stăpânii câinilor de rasă pură sau stăpânii câinilor de rasă autohtonă.

"Pur și simplu, în acest context, mie îmi era rușine de căței, când îi vedeam. Această inițiativă trăda o imensă intoleranță la nivelul societății", a mărturisit Mundruczo. Astfel, timp de cinci ani, artistul a dezvoltat acest proiect. "Ideea a fost că nu vrem imagini generate pe calculator, ci câini care să facă acele lucruri (...) când am prezentat această inițiativă, ne-am lovit de multe „nu”-uri, dar la un moment dat m-am întâlnit cu o dresoare din SUA care a spus un „poate”. Prin ea, am găsit cei doi câini din rolul principal. Ei provin din Arizona. Restul sunt câini din adăposturi din Ungaria", a spus artistul.

Munca cu acești câini a necesitat foarte mult timp și foarte multă pregătire, potrivit regizorului. "În prima zi nu am filmat nimic, pentru că i-am lăsat pe câini să facă ce vor", a spus Mundruczo. Pentru câteva minute de scene de luptă de câini a fost nevoie de două luni de dresaj, a povestit acesta. De altfel, toți câinii care au fost prezenți în film au fost promovați, în vederea adopției.

Numele celor peste 200 de patrupede din "White God" apar pe genericul filmului, iar animalele au primit, la Festivalul de Film de la Cannes 2014, ineditul Palm Dog, un simpatic premiu ce face parte din tradiția evenimentului și este acordat unui câine care a jucat un rol remarcabil într-un film proiectat în festival.

Fondurile care au fost obținute din achiziționarea de bilete la această proiecție vor fi destinate adopției la distanță a unor câini din adăposturile din București, potrivit organizatorilor Les Films de Cannes a Bucarest.

Les Films de Cannes a Bucarest s-a desfășurat între 24 și 31 octombrie, la Cinema "Elvira Popescu", Cinema Studio și Cinema Patria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și