Fiii satului au avut parte de toate la sărbătoarea lor. Cei mici au avut un loc de joacă numai pentru ei, de dimineață până seara. Sâmbătă, iubitorii sportului au fost martorii unui eveniment inedit. Odată cu inaugurarea terenului de sport, a avut loc un meci între generația anilor ’80 – ’90 și generația actuală. Tot sâmbătă, s-au desfășurat manifestări culturale, legate de atestarea documentară și personalitățile localității, respectiv un Joc în sat, pe scena amplasată lângă Muzeul Școlar din Bârsana.

Ziua de duminică a fost plină-ochi de manifestări. După ce toată suflarea a participat la Sfânta Liturghie, aceasta a pornit într-un alai tradițional de căruțe și călăreți, respectiv o paradă a portului popular. În convoi s-au alăturat și turiștii din comună, care nu au putut sta deoparte în fața acestei demonstrații de păstrare a tradițiilor. La ora 12.30, au urcat pe scenă oficialitățile. Au luat cuvântul Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana, dar și conducerea Consiliului Județean Maramureș, președintele Gabriel Zetea și vicepreședintele Doru Dăncuș. La sărbătoarea bârseneștinilor au venit și localnici din comunele din proximitate. Imediat după discursuri, au fost acordate premii pentru elitele comunei.

# Diplome pentru performanțe sportive și România Remarcabilă

Pentru rezultate excepționale la competițiile sportive au fost felicitați în cadru festiv Petru-Beniamin Godja (campion național la atletism), Amalia Marchiș (vicecampioană națională în 2017 la aruncarea suliței), Vasile Bârsan (vicampion național în 2019 la aruncarea suliței), Vasile Batin (vicecampion național în 2018 și locul trei în 2019 la aruncarea suliței), Diego Ofrim (locul patru în 2018 la campionatul național de aruncare a greutății). Iar pentru că aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără un cadru didactic specialist, pe scenă a urcat profesorul Adrian Șofronici, căruia i s-a înmânat o diplomă pentru întreaga carieră didactică.

Imediat după aceea, s-au acordat diplomele pentru persoanele implicate în proiectul România Remarcabilă (Bârsana este singura comună din Maramureș prinsă în acest proiect). Astfel, diplome au primit Iuliana Frinc, Iuliana-Maria Ofrim, Mălina-Maria Știopei, Ileana Radu, Ileana Ștefanca, Ileana Muntean, Maria Pașcu, Ileana Apan, Ileana-Eleonora Pop, Carina Știopei, Ana Cora, Paula Vancea, Andreea Pop, Maria Petrovai, Ioana Pop, Maria Benicki, Marișca Ștefanca, Maria Codrea, Maria Brad, Ileana Matus, Marișca Roman, Maria Hrițiu, Anuță Vancea, Filoftea Oltean, Ioana Popp, Ioana Borca, Ileana Cudrici, Maria Firisceac și domnii Gheorghe Urda, Teodor Bârsan, Ioan Bledea, Gheorghe Roman, Ioan Rednic, Ioan Bența, Ilie Bența, Vasile Dușinschi, Ioan Tămaș, Mihai Pașcu, Mihai Muntean, Ioan Știopei, Ioan Hodor, Mihai Hotea, Ioan Bârsan, Ștefan-Claudiu Bologa și Andrei Știopei.

# O perioadă cu o altfel de încărcătură emoțională

La ora 13.30, va începe programul artistic festiv. Pe scenă au urcat artiști extrem de cunoscuți și iubiți de public, precum Aurel Tămaș, Florentina și Petre Giurgi, Ansamblul Transilvania, Voichița Nemeș, Ileana Matus, Maria Mihali, Frații Bența, Măriuca Verdeș, Marinel Petreuș, Anastasia Oprișan. La ora 19.00, a luat cuvântul primarul Teodor Ștefanca.

După recitalurile artiștilor, începând cu ora 20.00, a avut loc o petrecere în aer liber. “Această perioadă a anului are o încărcătură emoțională diferită, are loc reîntoarcerea celor plecați în străinătate pentru un trai mai bun și reîntâlnirea cu cu satul natal, prilej de bucurie pentru întreaga comunitate. Orice întâlnire a fiilor satului este, pentru noi toți, o adevărată bucurie, o adevărată sărbătoare care ne cheamă să ne valorificăm sentimentele fraterne, credința autentică în valorile naționale și spirituale. Acasă este mereu deschisă ușa fiilor satului. Astfel de evenimente sunt momente deosebite, de suflet. În plus, este o bună ocazie de a trezi interesul străinilor pentru frumusețea portului popular și a zestrei pe care încă o păstrăm cu mândrie, fiind cartea noastră de vizită oriunde în lume”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului, Teodor Ștefanca.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet