Indivizii au abordat un politist de frontiera caruia i-au propus 5.000 de euro pentru fiecare transport de tigari din Ucraina in Romania. Zilnic acestia ar fi intentionat sa aduca 25.000 de pachete de tigari ucrainene.

Politistul a povestit totul superiorilor iar ofiterii DGA au pus la cale flagrantul.

În urma denunţului formulat de un poliţist de frontieră, în perioada 03.12.2014 – 21.01.2015, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Maramureş şi cei din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (I.T.P.F.) Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au desfăşurat un complex de activităţi procedurale în vederea documentării şi probării unor infracţiuni în materie de corupţie în conexiune cu infracţiuni de contrabandă cu ţigări.

Astfel, la începutul lunii decembrie 2014, un poliţist de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei a formulat şi adresat un denunţ către D.G.A. – S.J.A. Maramureş, prin care a sesizat faptul că a fost contactat telefonic de S.M. care i-a solicitat sprijinul în introducerea în ţară a unor cantităţi însemnate de ţigări din Ucraina.

Barbatul îi solicita poliţistului de frontieră, în mod concret, să îi comunice un interval de timp şi o anumită zonă în care ar putea să introducă ilegal în Romania respectivele cantităţi de ţigări, cu complicitatea mai multor cetăţeni ucraineni, fără a fi depistat de către autorităţile de frontieră române.

Ţigările ar fi trebuit să fie introduse în ţară cu sprijinul lui L.S., persoană cu dublă cetăţenie română şi ucraineană, care s-ar fi oferit ca, în schimbul serviciului solicitat, să-i ofere poliţistului de frontieră suma de 5.000 euro la fiecare activitate de contrabandă, fără a-i comunica detalii cu privire la cantităţile de ţigări traficate transfrontalier.

În continuare, S.M. a precizat că activităţile de contrabandă se vor desfăşura timp de o lună, aproape zilnic, perioadă în care ar urma să îi remită ofiţerului, în schimbul sprijinului său, sume însemnate de bani în valută.

La data de 11.12.2014, S.M. s-a întâlnit din nou cu ofiţerul poliţiei de frontieră căruia i-a remis, cu titlu de avans, suma de 2000 euro cerându-i să le faciliteze introducerea din Ucraina în România, peste frontiera verde, a unei cantităţi de ţigări, activitate preconizată a se derula în data de 12.12.2014.

Prin urmare, la data de 12.12.2014, a fost constituit un dispozitiv de supraveghere a frontierei de stat la nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei –Sectorul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

În jurul orei 04.00, poliţiştii de frontieră au observat mai multe persoane care au încărcat colete voluminoase într-o autoutilitară aflată pe malul românesc al râului Tisa şi care, ulterior, s-au retras pe teritoriul ucrainean. După ce autovehiculul s-a pus în mişcare, s-a procedat la oprirea acestuia prin executarea somaţiilor legale şi a unui număr de 4 focuri de armă, din care 3 asupra mijlocului de transport, reuşindu-se reţinerea şi identificarea conducătorului auto în persoana lui C.I., din Sighetu Marmaţiei, cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, pe numele caruia a fost întocmit dosar penal pentru contrabandă.

În urma controlului efectuat, s-a constatat că în autovehicul se aflau 25.500 pachete (36 colete) ţigări de diferite mărci, prejudiciul cauzat bugetului de stat, calculat de către organele fiscale, fiind de 306.762 lei. Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar autovehiculul utilizat la comiterea infracţiunii de contrabandă a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei.

În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a emis, la data de 21.01.2015, ordonanţe de reţinere pe durata a 24 de ore pentru S.M. şi L.S. Astăzi, cei doi au fost prezentaţi Tribunalului Maramureş care a dispus arestarea preventivă.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și