Conform estimării FMI, pe termen scurt PIB-ul statelor unde se stabilesc acești migranți ar putea crește ușor ca urmare a efectului multiplicator creat de creșterea cheltuielilor guvernamentale și a sporirii ofertei pe piața muncii.

Însă pe termen lung există semne de întrebare cu privire la șansele ca acest aflux să stimuleze creșterea economică, integrarea migranților pe piața muncii fiind elementul determinant.

Studiul FMI precizează că în cazul imigranților economici experiența internațională arată că aceștia primesc salarii mai mici față de cele ale localnicilor, iar rata șomajului în rândul migranților este mai ridicată. Aceste diferențe se mai atenuează odată cu trecerea timpului, dar ele rămân ca efect al dificultăților de integrare provocate în special de insuficienta cunoaștere a limbii țării gazdă și a lipsei de calificare a migranților în meserii de care noua lor țară are nevoie.

Prin urmare, FMI sugerează statelor UE să relaxeze restricțiile privind deplasarea migranților dintr-o țară în alta pentru ca aceștia să-și poată căuta un loc de muncă și în alte părți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și