Chitaristul formației Spirit, o trupă din Los Angeles care interpreta un rock psihedelic și care nu a ajuns niciodată la celebritatea internațională de care se bucură încă Led Zeppelin, susținea că acordurile melancolice de chitară din deschiderea piesei "Stairway to Heaven" sunt plagiate după piesa instrumentală, "Taurus", lansată în 1968, cu trei ani înainte de apariția piesei de la Led Zeppelin. "Stairway to Heaven" a fost înregistrată la Londra în decembrie 1970 — ianuarie 1971 și a devenit una dintre cele mai cunoscute balade din istoria rockului.
Randy Wolfe, alias Randy California după numele său de scenă, chitaristul formației Spirit, a încetat din viață în 1997 fără a depune vreo plângere împotriva membrilor Led Zeppelin. Reprezentantul său, Michael Skidmore, este cel care a depus plângerea în 2014. "Dacă ascultați cele două melodii, puteți să judecați și singuri (...) Eu sunt de părere că este vorba de un furt", declara Randy California pentru o revistă în 1997. "Iar tipii aștia au câștigat milioane de dolari cu această piesă și nu ne-au spus niciodată „mulțumesc” și nu ne-au întrebat niciodată dacă ne datorează niște bani. Este un lucru destul de dureros pentru mine", susținea el.
Membrii în viață ai trupei Led Zeppelin susțin că nu au avut nicio interacțiune concretă cu formația Spirit și nici nu au ascultat muzica acestui grup. Ei au explicat că în deschiderea piesei "Stairway to Heaven" există o progresie de acorduri foarte populare în muzică și că restul cântecului de 8 minute nu este pus în cauză.
Urmăriţi un videoclip cu fragmente din cele două melodii pentru a vă putea face o părere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet