Sapaturile au fost facute in apropierea ruinelor fostei case pe care Alecsa Bel o avea in satul Cufoaia, foarte aproape de intrarea in sat. Echipa specializata de arheologi este condusa de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Specalistii de la Ivestigarea Crimelor Comunismului spun ca datele conform carora Alecsa Bel a fost impuscat se confirma deoarece astazi, dupa dezgropare, s-a depistat o urma de glont in omoplatul stang. Ei au precizat ca informatiile istorice spun ca tragedia s-a petrecut chiar intr-o zi de Craciun, mai exact in anul 1949, cand fostul primar din Cufoaia avea 52 de ani. Maramureseanul a fost considerat de Securitate un “chiabur”, tinand cont ca a avut o situatie materiala buna si ca a activat pana in 1946 in cadrul Partidului National Liberal.

Condamnarea lui Alecsa Bel a fi venit ca urmare a unor denunturi din partea localnicilor. El a fost acuzat de raspandirea unor stiri cu caracter dusmanos si de popularizarea sloganului „Vin americanii”, insa i s-a pus in carca si acuzatia de sabotaj economic, pentru ca nu ar fi declarat cantitatile reale de cereale treierate si i-ar fi ajutat pe sateni sa ascunda parte din recolte. In toamna anului 1948, fostul primar a reusit sa fuga din calea autoritatilor comuniste. El a stat ascuns timp de mai bine un an, timp in care a fost condamnat la puscarie.

Crima pe care Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului vor sa o probeze prin deshumarea de la Cufoaia a avut loc langa casa victimei, familia fiind obligata sa ingroape cadavrul in aceeasi zi. Cei care cerceteaza ororile din vremea fostului regim au mentionat ca impuscarea lui Alecsa Bel s-a facut arbitrar, nefiind bazata pe vreo sentinta emisa de o instanta judecatoreasca, la ordinul fostului maior Nicolae Briceag (n.1916 – d.1998).

“Pentru sacrificiul acestor oameni, cum a fost Alecsa Bel, trebuie sa actionam impotriva uitarii, a amneziei colective, a diferitelor forme de negare a crimelor politice comise in numele statului comunist”, declara zilele trecute presedintele executiv al institutului, Andrei Muraru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și