Din tot acest noian, specialiştii au identificat principalele ameninţări ce ar putea antrena dispariţia vieţii pe Pământ.

Savanţii au încercat să realizeze un “Apocalipsmetru” ce se bazează pe diferinte tendinţe de evoluţie a speciei umane în funcţie atât de mediul natural, cât şi a activităţilor umane. Specialiştii au identificat, dintre acestea, principalele ameninţări care ar putea duce la extinţia vieţii pe Pământ.

Astfel, în actualul deceniu, este foarte probabil să ne confruntăm cu dispariţia albinelor. Această extincţie va fi provocată de abuzul de pesticide ce vor modifica culturile. În acest caz, plantele nu vor mai fi polenizate şi, în consecinţă, nu se vor mai înmulţi, iar cu timpul, rezervele de hrană vor scădea dramatic, până la dispariţie.

Secolul Armagedon şi bioterorismul

În acest secol este mai mult decât probabil să izbucnească un război nuclear. Praful extrem de toxic rezultat în urma unui astfel de “Armageddon”, aşa cum l-au numit experţii se va degaja în atmosferă şi va bloca lumina solară, provocând o iarnă nucleară.

O altă ameninţare pentru omenire va fi bioterorismul. Ar putea fi astfel dezvoltată o armă biologică extrem de puternică, nimicitoare, cu un microb mortal, de pildă, ce va provoca o pandemie ucigaşă. Dispariţia solului este, de asemenea, de luat în calcul ca fiind un pericol major pentru viaţa pe Pământ. Defrişarea pădurilor şi activităţile agricole nepotrivite vor provoca pierderi de teren, iar plantele nu vor mai creşte şi se va forma deşertul.

Amalgamul “combopocalipsei”

Există şi varianta “combopocalipsei”, adică o combinaţie de dezastre ce vor forma un lanţ mortal de evenimente cărora specia umană nu le va putea face faţă. Suprapopularea planetei este un alt pericol de extincţie a vieţii pe Pământ, deoarece acest fenomen va prejudicia mediul şi va lipsi Pământul de capacitatea de a genera hrană.

“Nanoarmamentul” sau fabricarea armelor atomice de mare precizie va duce la producerea unor arme noi, superletale. Schimbările climate ce vor rezulta din activităţile umane vor dezechilibra balanţa gazelor atmosferice, ducând la încălzirea climei.
Superinteligenţa artificială – monstrul care poate distruge omenirea – va scăpa la un moment dat de sub control, fie printr-o greşeală de programare, fie pur şi simplu printr-un eveniment intenţionat. Astfel de erori ar anihila, pur şi simplu, omenirea, avertizează oamenii de ştiinţă.

Mileniul Pământului subpopulat

Declinul fertilităţii umane se va resimţi în acest mileniu care abia a început. Populaţia umană se va împuţina treptat, iar dacă fenomenul va continua, se va ajunge la extincţia rasei umane.

O greşeală a ingineriei Pământului, cum ar fi încercările oamenilor deştiinţă de a înlătura dioxidul de carbon din atmosferă şi de a reflecta razele Soarelui înapoi în spaţiu, se vor dovedi a fi catastrofale.

Teoria aşa-numită “grey goo” este un alt scenariu de apocalipsă planetară.

Aceasta constă în activitatea nanoroboţilor ce ar putea “devora” orice există în Univers, transformându-l în aşa-numitul “grey goo”. Cu timpul, robotizarea va acapara viaţa normală, iar oamenii nu vor mai arăta ca oameni, din cauza ingineriei genetice şi a transformărilor tehnologice ce îi vor face fiinţe de nerecunoscut.

Nivelul mărilor şi oceanelor va creşte treptat dar îngrijorător, din cauza încălzirii planetei, ducând astfel la expansiunea oceanelor şi la topirea calotelor glaciare.

O apocalipsă ar putea fi provocată de un supervulcan ce va degaja în atmosferă o mare cantitate de cenuşă ce va bloca lumina solară, iar planeta se va răci. Emisiile de gaz metan rezultat din dispariţia permafrostului (strat de roci şi sol care nu se dezgheaţă) şi a depozitelor de pe fundul mărilor ar putea provoca un fenomen de încălzire a planetei incontrolabil.

Nu în ultimul rând, un asteroid gigantic sau o cometă de dimensiuni uriaşe ar putea lovi Pământul sau Luna şi le va distruge. De asemenea, ar putea interveni o ciocnire brutală între civilizaţia pământeană şi civilizaţii extraterestre ostile care ar putea cuceri Pământul datorită tehnologiei lor superioare.

Peste 1 milion de ani Soarele şi Universul întreg vor pieri

Clima pe Pământ va suferi modificări dramatice, extreme, iar Pământul va deveni pur şi simplu fierbinte. Mai este posibilă producerea unui eveniment nemaiîntâlnit, deosebit de periculos, mortal şi de neevitat, despre care nu se ştie deocamdată nimic.

O stea ar putea exploda, eliberând o mare cantitate de raze gamma ce vor distruge stratul de ozon al Pământului. De asemenea, s-ar putea forma o gaură neagră imensă în sistemul solar, caz în care Pământul s-ar putea rupe pur şi simplu.

Soarele va “îmbătrîni” şi se va transforma într-un gigant tot mai roşu pe măsură ce se va apropia de moarte. În acest proces, Soarele va “înghiţi” planetele din jurul său, inclusiv Pământul.

Şi Universul se va sfârşi la un moment dat, fie din cauza unei expansiuni, fie din cauza prăbuşirii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și