Potrivit bilanţului provizoriu, cel puţin 21 persoane au murit și peste 1000 au fost rănite după ce câteva zeci de clădiri s-au prăbuşit în timpul cutremurului.

Foarte mulţi oameni au rămas captivi sub dărâmături, iar echipele de salvare, ajutate de localnici, au lucrat toată noaptea ca să scoată victimele la suprafaţă.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că echipele de intervenţie caută 30 de persoane date dispărute în urma cutremurului.

Seismul a fost resimţit puternic în statele vecine Turciei şi a fost urmat de peste 60 de replici.

Cutremurul s-a produs la ora locală 20:55, la o adâncime de aproape 7 kilometri. Epicentrul a fost localizat în apropierea oraşului Sivrice, o staţiune cu aproximativ 4.000 de locuitori, aflată pe malul lacului Hazar, sursa râului Tigru.

Seismul a durat câteva zeci de secunde şi a provocat prăbuşirea câtorva zeci de clădiri în mai multe oraşe din regiune. Imaginile surprinse de localnici sau de echipele de televiziune, la scurt timp după cutremur, arată străzi pline de oameni ieşiţi afară de teama unor replici, ruinele clădirilor prăbuşite şi eforturile echipelor de salvare care caută supravieţuitori în mormanele de moloz.

Undă seismică a fost atât de puternică încât a fost resimţită în Siria, Liban, Iran, dar şi în Israel. O televiziune din oraşul Şanliurfa, aflat la aproape 300 de kilometri de epicentru, a prins în direct cutremurul.

Potrivit seismologilor turci, cutremurul a fost urmat de peste 60 de replici, dintre care cele mai puternice au înregistrat magnitudini de 5,4 şi 5,1 pe scara Richter. Autorităţile au trimis în regiune 400 de echipe de intervenţie şi salvare din toată ţara, dar şi corturi, paturi şi alimente pentru sutele de oameni rămaşi fără adăpost. Cei mai mulţi au fost cazaţi în centre de primire, improvizate în săli de sport şi în căminele studenţeşti.

Regiunea lovită de cutremur este izolată, aşa că bilanţul victimelor ar putea creşte în orele următoare, la fel şi pagubele materiale.

Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că vor fi luate toate măsurile necesare pentru salvarea celor afectaţi. Turcia nu a solicitat încă ajutor extern, dar Grecia - rivalul regional al Ankarei - a anunţat deja că va trimite echipe de salvare dacă va fi nevoie.

Cutremurele sunt frecvente în Turcia - în 1999, peste 17.000 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un cutremur extrem de puternic produs în apropierea oraşului Izmit din vestul ţării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și