Nu este niciun secret că foarte mulți dintre locuitorii acestor două comune (fără a ne limita doar la acestea) au ca principala îndeletnicire contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană. Grupări infracționale bine organizate se ocupă cu transportul peste frontieră al țigărilor de contrabandă și plasarea acestora mai departe spre alte zone. În timp ce cărăușii și alți pioni câștigă câteva sute de lei la fiecare cursă de contrabandă, capii rețelelor câștigă lunar zeci și sute de mii de euro de pe urma acestor activități.

De cele mai multe ori, polițiștii de frontieră sunt depășiți de amploarea fenomenului, având în vedere că Poliția de frontieră se află în deficit acut de personal, dar și faptul că printre polițiștii de frontieră există și câțiva corupți care organizează activitățile de contrabandă sau îi facilitează pe contrabandiști în acțiunile lor.

În urma incidentului în care contrabandiștii au turnat benzină pe doi polițiști de frontieră și au încercat să le dea foc de vii, au apărut și urmările: trei dintre făptași (CEPIL IOAN, CEPIL ANDREI și CEPIL VASILE) au fost, inițial, plasați de către Judecătoria Vișeu de Sus în arest la domiciliu, ca la câteva zile după, Tribunalul Maramureș să dispună arestarea lor preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

În urma măsurii arestării preventive, starea de spirit în comuna Repedea este foarte tensionată, practic comuna fiind în prag de revoltă populară împotriva Poliției de frontieră care încurcă într-o oarecare măsură planurile contrabandiștilor. În data de 7 februarie a.c. Primarul comunei, împreună cu un grup de consilieri locali au adresat o invitație Prefectului județului Maramureș de a participa în data de 8 februarie a.c. la o ședință extraordinară de CL. Potrivit surselor noastre, consilierii, împreună cu Primarul, „la presiunea unei părți a locuitorilor”, au dorit să adopte două hotărâri de consiliu local: una prin care Consiliul local să ancheteze Poliția de frontieră pentru modul în care angajații acesteia își fac datoria și o alta prin care să stabilească zonele de competență și control a Poliției de frontieră, limitându-le strict la „aliniamentul 1”.

Prefectul județului, dl. Vasile Moldovan, a trimis Primarului comunei Repedea un răspuns scris prin care arată că refuză invitația de a participa la ședința de CL, precizând totodată că nici Primarul și nici Consiliul local nu au atribuții sau „competența de a cerceta acțiunile Poliției de frontieră, acest aspect fiind atributul altor instituții ale statului” (vezi FOTO la baza articolului - facsimil: răspunsul Prefectului județului Maramureș).

Practic, nici Primarul și nici Consiliul local nu au atribuții în acest sens, atribuțiile și zonele de competență ale Poliției de frontieră fiind stabilite prin lege: OUG 104 și 105/2001 și alte legi conexe. Art 4 alin 2 din OUG 105/2001 stipulează: „Zona de frontieră cuprinde teritoriul aflat pe o adâncime de 30 km față de frontiera de stat și țărmul Mării Negre, către interior”. O HCL nu poate dispune în contra unei legi. Chiar dacă ar fi aprobată o astfel de HCL de CL Repedea, acesta ar fi nulă de drept.

Conform surselor noastre din Primăria Repedea, Primarul comunei, alături de o parte dintre consilierii locali și câteva zeci de săteni (cei mai mulți dintre sătenii în cauză fiind certați cu legea), au depus un memoriu la Ministerul de Interne prin care au cerut să fie limitate atribuțiile polițiștilor de frontieră în zona respectivă, arătând că se simt „hărțuiți” de către aceștia, cerând totodată o audiență pe această temă la Ministrul de Interne, audiență care, potrivit surselor noastre, a fost respinsă.

Situația în cele două comune (Repedea și Poienile de sub Munte) rămâne una tensionată. Potrivit declarațiilor făcute de câțiva polițiști de frontieră încadrați la SPF Poienile de sub Munte, aceștia patrulează în echipaj mărit de câte patru polițiști și cu arme mai puternice (pistol mitralieră), respectiv muniție suplimentară. Tot aceștia au declarat pentru Sighet 247 că foarte mulți dintre săteni îi amenință pe față cu moartea în timp ce aceștia își efectuează misiunile.

Rămâne de văzut cum se vor rezolva lucrurile și cine va răzbi până la urmă din tot scandalul acesta: bandele de contrabandiști sau legea.

aici adaugi titlul articolului

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet