Biblioteca Medicea Laurenziana, Florența, Italia
Realizată de Michelangelo Buonarroti între 1524 și 1527 și continuată de Bartolomeo Ammannati, tripla scară a Bibliotecii Medicea Laurenziana din Florența este una dintre cele mai rafinate lucrări create de geniul renascentist. Cu trepte eliptice în aripa centrală, ca niște niște carapace de broască țestoasă, îi invită pe vizitatori să urce și, în egală măsură, să o admire.

Teatrul de Operă din Harbin, China
Acum șase ani, studioul MAD Architects, fondat de arhitectul chinez Ma Yansong, a început să construiască un teatru de operă, un centru cultural și grădini pentru orașul chinez Harbin. Vestibulul teatrului de operă este dominat de o structură din lemn care încadrează scara ce duce spre sala de spectacol și care se evidențiază prin culoarea deschisă a lemnului de frasin de Manciuria. Harbin Opera House a câștigat în 2016 premiul internațional de arhitectură "WAN Performing Spaces Award".


Via Crucis din Bermeo, Spania
Pe mica insulă Gaztelugatxe din localitatea Bermeo, provincia spaniolă Vizcaya (sau Bizkaia), se spune că urmele Sfântului Ioan Botezătorul au rămas fixate în piatră. Există tradiția de a merge la biserica închinată acestuia și de a atinge de trei ori clopotele pentru a avea noroc. Până acolo sunt însă de urcat peste 240 de trepte croite în stâncile care unesc insula de continent. Imaginile oferite de apa mării care a scobit piatra formând peșteri și poduri sunt spectaculoase.

Daily Express Building, Londra, Regatul Unit
Scara în spirală este unul dintre elementele centrale ale Daily Express Building, clădire construită la Londra în 1932 pentru a găzdui birourile ziarului Daily Express. Întreaga structură configurează o mare piesă "art déco".

Banca Națională a Danemarcei, Copenhaga
Holul principal al Băncii Naționale a Danemarcei este dominat de o scară suspendată realizată din fier forjat și sticlă. Fiecare dintre elementele care o formează are o culoare diferită: roșu, gri sau alb. La baza scării se află fotolii, obiecte de mobilier ale arhitectului Arne Jacobsen.


"Bom Jesus", Braga, Portugalia
Sanctuarul Bom Jesus din Braga, Portugalia, este un loc de pelerinaj la care anual merg mii de persoane. Până la biserică sunt de urcat treptele unei monumentale scări din secolul al XVIII-lea, formată din trei părți. Una dintre ele are trei fântâni, care sunt dedicate credinței, speranței și milostivirii, iar alta are fântâni dedicate celor cinci simțuri. Există însă și un funicular, care facilitează accesul către vârf.


Muzeele Vaticane, Cetatea Vaticanului
Scara în spirală de la Muzeele Vaticane a fost construită în 1932 de Giuseppe Momo. Deasupra ei, o rozetă octogonală din sticlă permite intrarea luminii naturale. Există încă o scară celebră la Muzeele Vaticane, la care publicul nu are acces și care este uneori confundată cu aceasta. Este vorba despre creația lui Donato Bramante (1444-1514), care a constituit o sursă de inspirație pentru opera lui Giuseppe Momo.

Templul lui Kukulkán, Chichen Itzá, Mexic
Patru fațete, fiecare cu câte o scară centrală, formează piramida lui Kukulkán din localitatea mexicană Chichen Itzá. Una dintre scările acestei construcții maya este flancată de statuia șarpelui cu pene, zeul Kukulkán. În timpul echinocțiilor de primăvară și de toamnă, jocul de lumini și umbre simulează un șarpe care coboară de-a lungul peretelui scării principale a construcției. În prezent, accesul pe scară este interzis, pentru o mai bună conservare a monumentului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet