La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitor al celor două principate, iar unirea lor a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale. Constituția adoptată la 1 iulie 1866, consfinţeşte denumirea oficială, România, iar la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România.

La Centrul Cultural Sighetu Marmației s-a desfășurat momentul solemn al sărbătoririi Unirii Principatelor Române. După intonarea Imnului Național al României și al Imnului U.E. (de către ”fanfara” alcătuită din elevii Școlii de artă “Gheorghe Chivu”, dirijor prof.Viorel Bledea), prefectul județului, domnul Vasile Moldovan a prezentat mesajul Guvernului României, doamna Alina Prisecaru, a prezentat mesajul d-lui Horia Scubli, primarul municipiului.

De la eveniment au lipsit atât primarul cât și viceprimarul municipiului. Reamintim că primarul Horia Scubli a lipsit și de la festivitățile organizate în data de 1 decembrie 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri (n.r.).

Despre semnificația Unirii de la 24 ianuarie 1859, au vorbit conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și av. Dana Onița Ivașcu, îndemnându-i pe cei prezenți să prețuiască trecutul nostru istoric!

Într-un stil original, prof.Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșean, a vorbit despre Unirea Principatelor Române din anul 1859, a făcut un portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a subliniat importanța reformelor sale la crearea statului unitar român modern, desăvărșit la 1 Decembrie 1918.

Momentul artistic a fost susținut de cantautorul Gheorghe Ștețca și Grupul Coral al claselor de canto de la Școala de artă „Gheorghe Chivu” pregătit de Marius Iusco și Anuța Zubașcu, acompaniat de o formație de instrumentiști condusă de Viorel Bledea și Ioan Dunca. Participanții la eveniment s-au deplasat în Parcul Central al orașului unde alături de prefectul județului și o parte din consilierii locali, s-au prins într-o simbolică Horă a Unirii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și