Au vorbit: prof. Petre Gantz din partea comunității evreilor, prof. Gheorghe Todinca și Alina Marincean din partea Muzeului Maramureșean (Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș, Casa Memorială Elie Wiesel). A fost rostită o rugăciune și s-au aprins șase lumânări în memoria victimelor Holocaustului.

A urmat Spectacolul cu piesa „Scrisorile mamei“, dramatizarea și regia artistică Ioan Dorel Todea, având la bază un text de Oscar K. Speace, traducere din limba engleză: Ioan J. Popescu. O dramă după o poveste adevărată care a început la Sighetu Marmației în cel de-al Doilea Război Mondial. Spectacolul lansează un mesaj de condamnare a crimelor din cel de al doilea război mondial, un mesaj de pace şi toleranţă!

Personajul Janka Festinger, s-a născut la Sighet la 16 noiembrie 1916 și a murit în 1994, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David și Oscar Speace, întru-un documentar artistic.

Artistele au strălucit prin interpretarea fiecărei partituri cu sinceritate, trăind momentele dramatice sau frumoase, evocate în fiecare secvență (Nina Hoza - Janka la maturitate, Alina Marina - Janka în lagăr, Ioana Denisa Vraja -Janka tânără), Carmen Sorocan - Janka la adolescență). Prologul spectacolului a fost interpretat de Dorel Todea, întruchipându-l pe Oscar, ca apoi să treacă la pupitrul muzical și de lumini.

Cei prezenți au răsplătit minute în șir cu aplauze un spectacol de referință pentru teatrul sighetean.

Citește și

Herodot Grup Sighet