Au vorbit: prof. Petre Gantz din partea comunității evreilor, prof. Gheorghe Todinca și Alina Marincean din partea Muzeului Maramureșean (Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș, Casa Memorială Elie Wiesel). A fost rostită o rugăciune și s-au aprins șase lumânări în memoria victimelor Holocaustului.

A urmat Spectacolul cu piesa „Scrisorile mamei“, dramatizarea și regia artistică Ioan Dorel Todea, având la bază un text de Oscar K. Speace, traducere din limba engleză: Ioan J. Popescu. O dramă după o poveste adevărată care a început la Sighetu Marmației în cel de-al Doilea Război Mondial. Spectacolul lansează un mesaj de condamnare a crimelor din cel de al doilea război mondial, un mesaj de pace şi toleranţă!

Personajul Janka Festinger, s-a născut la Sighet la 16 noiembrie 1916 și a murit în 1994, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David și Oscar Speace, întru-un documentar artistic.

Artistele au strălucit prin interpretarea fiecărei partituri cu sinceritate, trăind momentele dramatice sau frumoase, evocate în fiecare secvență (Nina Hoza - Janka la maturitate, Alina Marina - Janka în lagăr, Ioana Denisa Vraja -Janka tânără), Carmen Sorocan - Janka la adolescență). Prologul spectacolului a fost interpretat de Dorel Todea, întruchipându-l pe Oscar, ca apoi să treacă la pupitrul muzical și de lumini.

Cei prezenți au răsplătit minute în șir cu aplauze un spectacol de referință pentru teatrul sighetean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și