Astfel, după cum se poate vedea în foto atașate, totul este aruncat la grămadă: gunoi menajer, cutii de carton, PET-uri, doze de bere etc. Din păcate, nici magazinele de cartier nu depozitează selectiv. Din comoditate, angajații acestor magazine aruncă totul la grămadă.

Când vine însă vorba de cuantumul tariful pentru gunoi, toți sighetenii strigă în cor că este prea scump. Gunoiul sigur se va putea ieftini dacă cetățenii înțeleg să depoziteze diferit gunoiul menajer de cel reciclabil. Gunoiul menajer (nereciclabil) este colectat, transportat și depozitat la groapa de gunoi de la Oradea, ceea ce atrage costuri imense / tonă. Gunoiul reciclabil este sortat aici în Sighet și nu atrage costuri suplimentare de transport și depozitat în Oradea.

Cu cât sighetenii se vor conforma să depoziteze gunoiul diferit pe cele două categorii (reciclabil și nereciclabil), cu atât tarifele lunare vor scădea.

Într-o discuție avută cu angajații de la Herodot Grup SRL (operatorul de salubritate din Sighet), am aflat că situația este generalizată în întreg municipiul și dezinteresul de a depozita separat gunoiul reciclabil este foarte mare.

O soluție posibilă ar fi instalarea de camere de supraveghere în zona tomberoanelor din cartierele de blocuri din Sighet și amendarea celor care nu înțeleg să depoziteze diferit fracția umedă de cea uscată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet