├Än ziua de 6 august 1945, la ora local─â 08.15 (23.15 GMT), bomba atomic─â aruncat─â de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omor├ónd pe loc zeci de mii de oameni. P├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 1945, circa 140.000 de persoane au murit din cauza bombardamentului ╚Öi a consecin╚Ťelor sale.

Bomba atomic─â aruncat─â de avia╚Ťia american─â asupra Hiroshimei a fost urmat─â la 9 august de un atac similar ├«mpotriva ora╚Öului Nagasaki, ├«n care au murit pe loc 40.000 de oameni. ├Än urma celor dou─â atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea R─âzboi Mondial lu├ónd sf├ór╚Öit ├«n mod oficial la 15 august.

La ceremonia desf─â╚Öurat─â duminic─â ├«n parcul Memorialul P─âcii de la Hiroshima, mii de participan╚Ťi, printre care prim-ministrul japonez Shinzo Abe ╚Öi supravie╚Ťuitori ai atacului, au p─âstrat un minut de t─âcere ├«n memoria victimelor.

Ceremonia din acest an are loc dup─â ce 122 de state membre ale Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite au adoptat primul tratat cuprinz─âtor de interzicere a armelor nucleare, dar c─âruia Japonia a refuzat s─â i se al─âture, ├«mpreun─â cu puterile nucleare ╚Öi c├ó╚Ťiva alia╚Ťi ai SUA.

Japonia a criticat tratatul ONU, consider├ónd c─â el ad├ónce╚Öte decalajul ├«ntre statele care de╚Ťin arma nuclear─â ╚Öi celelalte ╚Ť─âri.

Niciunul din cele nou─â state dotate cu arma nuclear─â ÔÇö SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Fran╚Ťa, India, Pakistan, Coreea de Nord ╚Öi Israel ÔÇö nu a luat parte la negocieri.

"Pentru a ajunge ├«n mod real la o lume f─âr─â arme nucleare, avem nevoie de participarea at├ót a statelor nucleare, c├ót ╚Öi a celor nenucleare", a declarat duminic─â Shinzo Abe. "╚Üara noastr─â vrea s─â arate calea comunit─â╚Ťii interna╚Ťionale, ├«ncuraj├ónd cele dou─â p─âr╚Ťi" s─â avanseze spre denuclearizare, a mai spus premierul japonez, f─âr─â a face referire explicit─â la tratatul ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a trimis un mesaj la ceremonie, ├«n care a subliniat c─â "visul nostru al unei lumi libere de arme nucleare r─âm├óne departe de realitate". "Statele care de╚Ťin arme nucleare au o responsabilitate special─â de a ├«ntreprinde m─âsuri concrete ╚Öi ireversibile de dezarmare nuclear─â", a ad─âugat Guterres.

Barack Obama a vizitat Hiroshima ├«n mai 2016, devenind primul pre╚Öedinte american ├«n func╚Ťie care a f─âcut acest gest. El ╚Öi-a declarat simpatia fa╚Ť─â de victime, dar nu a prezentat scuze pentru atacurile din 1945.

Potrivit municipalit─â╚Ťii de la Hiroshima, gra╚Ťie ├«n parte vizitei lui Obama, num─ârul vizitatorilor la Muzeul Memorialului P─âcii a crescut cu 16,4% ├«n 2016, ajung├ónd la 1,74 milioane.

Citește și

loading...