Grigore Vieru a fost la Sighetu Marmației în anul 2008. În același an poetul participa la un ultim interviu la Radio România Sighet (realizator Dorel Todea).

La manifestarea omagială au vorbit despre poet prof. Doina Voina și prof.dr. Ioan Dorel Todea după care a fost prezentat un slide cu imagini și un interviul realizat cu Grigore Vieru.

Cu o deosebită sensibilitate și înțelegere a mesajului poetic, eleve de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, au recitat din versurile lui Grigore Vieru (coordonator prof. dr. Raluca Lozba).

Cântecul „Casa părintească nu se vinde” – versuri Grigore Vieru, i-au făcut pe cei prezenți să aibă ochii plini de lacrimi, sala participând cu bucurie la excelentul recital susținut de interpreta Ileana Matus, una din cele mai valoroase voci ale cântecului maramureșean din această perioadă. De fapt, sub semnul emoției s-a desfășurat fiecare moment al manifestării, o dovadă că profesorii, elevii prezenți în număr mare, sunt deschiși spre poezie, spre evenimente care le oferă informații noi, moment de emoție artistică.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, Pererâta, fostul judeţ Hotin, România, azi Republica Moldova.

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, apreciată de critica literară. Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice Numele tău, cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori. În1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

La 5 decembrie 2005, poetul Grigore Vieru a avut un accident suspect, iar pe 16 ianuarie 2009 poetul a suferit un grav accident de circulaţie şi a încetat din viaţă pe data de 18 ianuarie a aceluiaşi an.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Citește și

loading...