Poliţişti rutieri, de prevenire şi cei de proximitate s-au întâlnit cu elevii de ciclul primar ai Liceului Sportiv şi ai Şcolii Gimnaziale Nichita Stănescu pentru a susţine în faţa acestora o oră de educaţie rutieră. Copiii au fost încântaţi să poată vedea autospeciala dotată cu aparatura radar şi să le dovedească poliţiştilor că ei cunosc regulile de circulaţie.

La Şcoala Gimnazială Nichita Stănescu, micii biciclişti au participat la un concurs în curtea şcolii, pe un traseu stabilit de poliţiştii rutieri.

La Liceul Teoretic Emil Racoviţă poliţiştii de resurse umane, alături de jandarmii băimăreni, au prezentat oferta educaţională a Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul unui proiect de orientare în carieră iniţiat de unitatea de învăţământ. Elevii au aflat care sunt modalităţile de înscriere şi admitere la Academia de poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti, precum şi la Şcolile de agenţi de poliţie de la Cluj Napoca şi Câmpina.

La Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu a avut loc vernisajul concursului naţional pentru preşcolari „Circulând corect ne protejăm viaţa”, ediţia a IX-a. Concursul, structurat pe trei secţiuni: desen, pictură şi colaje cu tematică rutieră, a fost organizat de către Grădiniţa cu program prelungit Step by Step Baia Mare în parteneriat cu Serviciul Rutier Maramureş. Peste 500 de lucrări din 20 de judeţe au pus la grea încercare juriul format din reprezentanţi ai poliţiei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Palatului Copiilor Baia Mare. Expoziţia rămâne deschisă pentru vizitatori până la sfârşitul săptămânii.

Prima zi din proiectul Job Shadow Day, o zi în umbra unui poliţist, a adus la sediul inspectoratului 20 de elevi de liceu care şi-au dorit să cunoască tainele meseriei de poliţist.

În funcţie de dorinţele exprimate de fiecare, au fost repartizaţi la structurile de poliţie rutieră, ordine publică şi criminalistică unde, poliţiştii le-au explicat care sunt atribuţiile fiecărei structuri şi le-au prezentat mijloacele cu care aceştia acţionează pentru îndeplinirea acestor atribuţii.

Tot astăzi, 14 copii din centre de tip familial şi 28 de preşcolari de la Grădiniţa Ion Creangă din municipiul Baia Mare au participat la o lecţie de criminalistică susţinută la sediul Poliţiei Municipiului Baia Mare de specialişti ai Serviciului Criminalistic.
Poliţiştii le-au explicat copiilor o parte din secretul meseriei de criminalist, şi anume că, în timp ce acţionează pentru comiterea infracţiunilor, infractorii lasă în câmpul infracţional urme, unele vizibile cu ochiul liber iar altele la microscop. Copiii au fost încântaţi să observe cu ajutorul microscopului detaliile invizibile cu ochiul liber, detalii care ajută poliţiştii în stabilirea împrejurărilor în care s-a comis o infracţiune. Criminaliştii le-au explicat elevilor care sunt urmele pe care ei le examinează în cazul producerii unui accident de circulaţie cu victimă.

Copiii au avut ocazia sa simtă pe propria piele cum se amprentează o persoană, să vadă portretele robot ale suspecţilor realizate de specialiştii criminalişti şi să observe îndeaproape tehnica şi mijloacele cu care acţionează aceştia pentru descoperirea şi interpretarea urmelor în scopul prevenirii şi descoperirii infracţiunilor, identificării răufăcătorilor şi administrării probelor necesare pentru aflarea adevărului în procesul judiciar.

Activităţi în unităţile de învăţământ au avut loc şi la subunităţile de poliţie şi în mediul rural.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și