Cuvântul de deschidere l-a avut gazda, primarul comunei Ieud: „După ce am primit invitaţia dumneavoastră de a o organiza aceasta întâlnire, aici la noi in Ieud, m-am uitat in arhive şi am găsit un fapt interesant: de fapt distrugerea satului maramureşean nu a început după 1989. De fapt, prin 1982 au început in mediul rural implementarea unor proiecte tip, care obligau ţăranii să îşi ridice case din cărămida şi cu un etaj! Noi le avem in arhive. Era un proiect unic ce trebuia impus in satele maramureşene. Ce a urmat după 1989 s-a datorat in mare parte lipsurilor din legislaţie” a punctat David Nicolae Traian.

„Vreau să încep discuţia de azi cu câteva întrebări, pentru că am aici, de fată, 12 primari de pe Valea Izei, o zonă plină de tradiţii si extrem de bogată ca moştenire si patrimoniu cultural material: De ce legislaţia unor state europene poate proteja anumite zone tradiţionale si de ce la noi totul este haotic si peste tot se construieşte anapoda? De ce in judeţul Maramureş se construiesc case cu 7 – 10 camere si se locuieşte in capătul curţii intr-o casă cu o singură cameră? De ce construim in Maramureş, pe Valea Izei spre exemplu, case cu zeci de culori, cu aluminiu si inox, cu gresie de toaletă si ghips? De ce? Când toţi cei care vin aici, in Maramureş, ne vizitează pentru porţile de lemn, pentru casele de lemn si aşa mai departe…
Am luat partener in acest demers in primul rând Ordinul Arhitecţilor din România, apoi Centrul Universitar Nord – Baia Mare, unde există o specializare de Etnologie/Etnografie. Apoi am implicat Inspectoratul Şcolar din Maramureş si pe reprezentantii cultelor, Biserica. Nu in ultimul rând vreau să îmi fiţi alături dumneavoastră, primarii din cele patru Ţări ale Maramureşului.

Un lucru este extrem de important si care trebuie ştiut: la nivelul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Maramureş, există proiectele de casă gândite si puse pe hârtie de o echipă de 10-15 arhitecţi, pentru fiecare Ţară a Maramureşului, cu elemente specifice, cu materiale de construcţie, etc. Vreau să le vedeţi si vreau să le arătaţi celor ce cer autorizaţii de construcţie ori planuri de urbanism la primăriile dumneavoastră. Iar in viitorul apropiat aceste proiecte de case vor trebui să devină lege, pentru fiecare zonă a judeţului nostru. Si vă asigur că vom gândi această lege încât cei ce o respectă si o pun in aplicare să beneficieze si de un sprijin din partea statului” a declarat la Ieud, ing. Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş.

„Unul din scopurile organizaţiei noastre este creşterea calităţii fondului construit, creşterea calităţii arhitecturii. Pe aceasta linie, in special in mediul rural, noi am început sa ne implicam încă din 2008. Am făcut analize, am conceput nişte seturi de reguli care ar trebui urmate atunci când se construieşte in mediul rural, avem un catalog cu case noi, foarte frumoase, cu elemente tradiţionale, la care a lucrat o echipa de peste 13 arhitecţi si care corespund 100% din punct de vedere al confortului modern, de azi. Acestea insa au rămas la nivel de sertar.

Concret, azi, alături de domnul prefect si de ceilalţi parteneri in acest demers lucram si sperăm să finalizam cât de repede acea cartare a judeţului Maramureş, ca să vedem exact unde si cum stăm din acest punct de vedere si apoi să putem merge mai departe pentru a promova o lege specială pentru aceste zone” a precizat arhitectul Laura Zaharia.
La întâlnirea de lucru de la Ieud au participat: Laura Zaharia – Ordinul Arhitecţilor din România, Nord-Vest; inspectorii şcolari Flaviu Vida, Amelia Bănică si Adriana Meşter de la ISJ Maramureş; prof. univ. Delia Răchisan de la C.U.N. Baia Mare; dr. Ilie Gherheş – Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş; primari din: Oncesti – Negrea Mihai; Bârsana – Cudrici Petru; Strâmtura – Pasere Ioan; Rozavlea – Mârza Vasile; Poienile Izei – Dunka Vasile; Botiza – Poienar Florea; Bogdan Vodă – Deac Ioan; Dragomiresti – Cosor Vasile; Săliştea de Sus – Iuga Ştefan; Săcel – Dologa Gavrilă dar si preoţi, profesorii de istorie si directori de scoli din localităţile mai sus amintite.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și