Urcând dinspre Sighei spre cabana Agriș, nici nu apuci să ieși din zona locuită că te așteaptă o priveliște dezolantă, întinsă pe câțiva kilometri buni: păduri măcelărite, transport ilegal de piatră de andezit și sute de tone de gunoi care „întăresc” malul râului.

Practic, după cum se vede și din pozele atașate articolului, nu există un centimetru pătrat de pământ sau iarbă pe malul râului, ci doar moloz cât vezi cu ochii: resturi de materiale de construcții, bucăți de învelitoare acoperiș, diverse aparate electrocasnice defecte și ruginite, lighiane, oale, cratițe și nelipsitele PET-uri.

Gunoaiele sunt aruncate ilegal pe malul râului și prin pădure de către locuitori ai cartierelor Iapa și Sighet din Sighet, cei mai mulți neavând contracte cu firma de salubritate locală. Cei care aruncă gunoaie pe malul râului, din păcate, nu se gândesc la faptul că infectează pânza freatică și că tot de acolo beau apă, sau că la prima ploaie mai mare natura se va răzbuna și le va aduce gunoaiele înapoi în zona locuită.

„În fiecare dimineață zeci de mașini de teren neînmatriculate urcă înspre Agriș, încărcate cu saci de gunoi sau cu moloz, pe care nesimțiții le aruncă lângă râu sau în pădure. Aceleași mașini de tern coboară ulterior încărcate cu lemn furat sau piatră exploatată ilegal”, a declarat pentru Sighet 247 Cristian M., locuitor în zonă.

Ce nu pricepem și noi este cum de unii pot da dovadă de atâta lipsă de bun simț umplând zona de gunoaie și moloz și de ce autoritățile locale cu atribuții în acest sens se fac că plouă și că nu văd ceea ce se petrece. Situația trenează de ani de zile și nici măcar o amendă nu a fost dată pentru depozitare ilegală a gunoiului de către autorități.

Probabil, când gunoiul din munte va invada și centrul orașului, atunci se vor lua măsuri. Până atunci, la gunoi și la mai mare!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și