Tabăra organizată pe Valea Vaserului – Şuligu – Făina, a cuprins pe parcursul celor trei zile de desfăşurare diferite activităţi, începând cu cele de recunoaştere, identificarea locurilor de organizare a atelierelor de pregătire şi instalarea acestora (proceduri de acordare prim ajutor, noduri şi legături specifice, tehnici de rapel, tiroliană, transport accidentat ), precum şi un exerciţiu complex „Căutarea / salvarea persoanelor rătăcite în zona montană Valea Vaserului la sol şi din aer.

Aplicarea procedurii în situaţia constatării unor afecţiuni a stării de sănătate a persoanelor la cea mai apropiată unitate medicală”. Acest exerciţiu complex a fost realizat prin suportul aerian primit din partea Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I., care a participat cu o aeronavă de tip MI 17.

MI-17 este un elicopter dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri. Elicopterul poate asigura sprijinul aerian pentru intervenţia structurilor specializate de ordine şi siguranţă publică, prin paraşutare, rapel şi recuperare rapidă. Aeronava este utilizată atât pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cât şi pentru stingerea incendiilor, în acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.

În cadrul taberei de pregătire, din partea I.J.J. Maramureş au participat 27 de jandarmi, 7 reprezentanţi ai I. G. A. din M.A.I., 5 lucrători salvamont, 6 reprezentanţi ai I.S.U.J. Maramureş şi 3 ai I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei.

Complexitatea activităţilor desfăşurate a fost îngreunată de către condiţiile meteo rologice nefavorabile, fapt ce a determinat solicitarea la maximum a participanţilor şi a tehnicii din dotare.

Cu profesionalism şi consecvenţă s-a reuşit parcurgerea întregului program de pregătire, precum şi consolidarea relaţiilor între structurile participante şi îmbunătăţirea deprinderilor atât în ceea ce priveşte coordonarea cât şi lucrul în echipă jandarm – salvamont – echipaj aeronavă.

Suntem încrezători în capacitatea structurilor privind intervenţia în zona montană, asigurând totodată iubitorii de munte că în situaţii deosebite, structurile abilitate vor interveni cu promptitudine şi profesionalism.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și