Legea prevede că numele localităților se scriu și în alte limbi acolo unde există o populație minoritară etnică de cel puțin 20% din totalul populației. Or, la Sighet nu este cazul: minoritatea maghiară reprezintă, conform ultimului recensământ, în jur de 11% din totalul populației. Tot legea mai prevede că se pot monta table cu numele localității scrise și în alte limbi, însă cu aprobarea Consiliului local, aprobare care NU EXISTĂ!

În fapt, conform informațiilor obținute de către Sighet 247, d-na viceprimar Beres Ildiko Ibolya, a dat numeroase telefoane la SPG Urbana cerându-le să achiziționeze alte table pe care să apară denumirea Sighetului și în limba maghiară și să le înlocuiască pe cele existente prezent, inscripționate doar în limba română. Un angajat servil și umil a executat ordinul fără să-și dea seama că încalcă legea. Totul a fost pregătit minuțios și s-a petrecut în lipsa directorului SPG Urbana, care se afla în concediu de odihnă.

Pe pagina de Facebook a UDMR Maramureș a apărut un mesaj sfidător (vezi FOTO), aclamând o victorie împotriva românilor, mesaj pe care îl redăm în traducere: „Un vis vechi de 30 de ani a devenit realitate! Pentru maghiari ziua de 8 octombrie 2019 va rămâne în istorie!”.

Nemulțumiri au apărut și din partea comunității ucrainiene din Sighet legate de faptul că nu apare denumirea localității și în limba ucraineană, având în vedere că în Sighet există o importantă minoritate ucraineană. Lauruc Mihai, liderul minorității rutene din Sighet, a declarat pentru Sighet 247 că își exprimă dorința ca numele localității să fie inscripționat și în limba ucraineană, cu caractere chirilice.

Consilierii locali Iuga Nicolae și Gavrilă Mihali au atras atenția asupra faptului că există un risc major de a deschide o „cutie a Pandorei” și de a ajunge la conflicte interetnice, „doar pentru ca d-na Bereș să își poată face campanie electorală în Sighet”.

Ba, mai mult, pe noile table apare și însemnul Asociației „Rotary” și o inscripție „Club Rotary Sighet, Hotel Marmația, Voievodal Sighet, Hotel Casa Iurca”. Oricine intră în oraș înțelege că acest oraș este condus, de fapt, de către acest Club Rotary. Nimeni nu poate spune pe ce lege se bazează trecerea clubului „Rotary” pe tablele cu denumirea localității. De ce nu și-ar pune reclamă și alte hoteluri sau ONG-uri pe tabla cu intrarea în oraș? De ce tocmai acest Club „Rotary”? De ce să nu punem reclamă la vulcanizări, papetării sau birturi? De ce să nu punem un „cui” și un „scaun” pe aceste table?

Între timp, inscripțiile în limba maghiară au fost șterse de către persoane necunoscute de pe tablele de la intrarea în oraș. Primarul municipiului, inginer în lemn Horia Scubli, regretă că aceste inscripții au fost vandalizate. Poliția arată că a primit o plângere pentru distrugere și că a deschis o anchetă în acest caz, fără a specifica cine a depus plângerea.

Mai mulți consilieri locali au anunțat că vor lua la rost executivul Primăriei cu privire la acest aspect în prima ședință de Consiliu local și, dacă va fi cazul, vor formula plângeri penale pentru încălcarea legii și abuz în serviciu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și