Capitala SUA seamănă, în aceste zile, mai degrabă cu un teatru de operațiuni militare: numărul de militari desfășurați în Washington este, practic, de cinci ori mai mare decât cel al militarilor americani prezenți acum în teatrele din Afganistan, Irak și Siria la un loc, se arată într-o analiză The Drive.

Comparativ, în 2017, la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, doar 8.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost prezenți în Washington.

Numărul impresionant de militari are ca scop descurajarea repetării protestelor violente care au dus la asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie.

FBI a avertizat că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” atât la Capitoliul SUA din Washington, cât și la toate celelalte capitolii din țară. Poliția Capitoliului a avertizat chiar asupra unui protest armat în care insurecționiștii ar urma să-i împuște pe congresmenii americani și să blocheze accesul în Casa Albă ori Curtea Supremă de Justiție.

Primarul Washington DC i-a îndemnat pe cetățeni să stea acasă și să nu participe la ceremonia inaugurării președintelui Joe Biden.

Numărul mare de militari și forțe de ordine, restricțiile impuse și măsuri de securitate luate au instituit astfel un veritabil „lockdown” în Washington.

De altfel, tot centrul capitalei este închis circulației, inclusiv stațiile de metrou.

Clădirea Capitoliului este înconjurată de un gard de 2 metri înălțime greu de escaladat.

„Oricine va încerca să forțeze accesul în zona Capitoliului prin escaladarea gardului sau prin orice alte mijloace ilegale va fi arestat. Vom folosi forța în mod proporțional cu fapta comisă”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitoliului.

Zona este în permanență patrulată de militarii Gărzii Naționale, iar pe străzi circulă doar mașini guvernamentale, ale poliției ori vehicule militare.

De asemenea, marea esplanadă „National Mall” din DC a fost închisă. Au fost ridicate garduri, s-a montat inclusiv sârmă ghimpată, iar ferestrele și vitrinele clădirilor din zonă au fost baricadate.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și