Cristian Vlad, directorul unității medicale din Vișeu a arătat că laboratorul va funcționa în corpul C al spitalului, o construcție proaspăt finalizată, iar medicul, asistenții și biologii care vor efectua testele PCR în Maramureșul istoric au început pregătirea.

”Corpul de clădire este nou, iar echipamentele necesare pentru laborator au fost achiziționate extrem de repede, începând deja livrarea acestora. Așteptăm alte două tranșe săptămâna viitoare, aparatul propriu-zis urmând să ajungă, potrivit firmei livratoare, în jurul datei de 10 mai 2020. După ce vor fi instalate toate echipamentele medicale, vom solicita avizele necesare și vom figura în lista națională a centrelor de testare. Vom respecta procedura Ministerului Sănătății, însă este extraordinar faptul că vom putea efectua testele aici, în nordul județului, fără a aștepta să primim rezultatele din Baia Mare sau, cum a fost la începutul pandemiei, din Cluj sau din alte părți ale țării. Apreciem implicarea extraordinară a conducerii Consiliului Județean Maramureș și a președintelui Gabriel Zetea privind această alocare foarte importantă pentru Spitalul Vișeu de Sus, dat fiind faptul că, cei 450.000 de lei care au reprezentant finanțarea instituției județene au fost suficienți pentru a achiziționa toate elementele necesare în laboratorul de biologie moleculară, nu doar aparatul PCR în care vor fi prelucrate testele. Am început deja pregătirea personalului, iar la acest sfârșit de săptămână, medicul nostru va merge la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, unde se efectuează deja teste PCR, pentru a vedea la fața locului care este procedura efectivă de analiză a probelor recoltate. Am stabilit și medicii și biologii care vor asigura activitatea în laboratorul de biologie molecular, în schimburi, și așteptăm să putem demara testările în zona noastră. După ce vom primi avizul final de la Ministerul Sănătății, vom începe și testarea în paralel, așa cum au făcut și colegii de la spitalul din Baia Mare, pentru a fi siguri că se respectă toți pașii necesari. Un lucru important pe care doresc să îl mai precizez este că, odată depășită această pandemie, aparatul pe care l-am achiziționat va putea fi folosit pentru a identifica și alte probleme medicale”, a declarat Cristian Vlad, directorul Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus.

”Această finanțare a Consiliului Județean a urmărit replicarea platformei de biologie moleculară din Baia Mare, în orașul Vișeu de Sus, astfel încât cetățenii din Maramureșul Voievodal să aibă acces mai facil la testarea pentru infecțiile cu noul coronavirus. În urma discuțiilor cu administrația locală, dar și cu directorul Spitalului Orășenesc, Cristian Vlad, am stabilit că la Vișeu de Sus există necesarul de personal calificat pentru ca aceasta platformă să funcționeze. Prin punerea în funcțiune a laboratorului se va dubla numărul de teste care pot fi procesate zilnic în județul Maramureș și astfel ne respectăm cuvântul dat, acela de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a proteja sănătatea maramureșenilor. Felicit conducerea Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus pentru rapiditatea cu care au făcut licitația și au îndeplinit procedurile de achiziție, dar și pentru toate investițiile pe care le-au făcut în noul corp de clădire a unității sanitare. Am convingerea că acest laborator de biologie moleculară va aduce o stare de liniște în rândul cetățenilor județului, prin faptul că vom crește considerabil numărul de teste realizate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Mulțumim, încă o dată, tuturor celor care se află în linia întâi în această bătălie și transmitem recunoștința noastră pentru sacrificiile pe care le fac în fiecare moment. Toți cei care înfruntă pandemia pentru binele nostru, al tuturor, sunt eroii noștri”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet