Ceremonialul desfășurat în Piața Ioan Mihalyi de Apșa a cuprins intonarea Imnului de Stat al României și al Europei, o slujbă religioasă dedicată Eroilor Neamului, mesajul Primarului municipiului Sighet cu ocazia Zilei Naționale și un recital de cântece dedicate Marii Uniri.

Manifestările au continuat la Casa muzeu Academician Dr. Ioan Mihalyi de Apșa unde a avut loc vernisajul expoziției documentare „Contribuția Maramureșului la Marea Unire”.

De la festivități au lipsit mai multe oficialități locale, printre care și viceprimarul municipiului Sighet, Ildiko Beres (UDMR), aceasta fiind plecată în vacanță în Dubai.

După depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Căzuți pentru Reîntregirea Neamului și la Cimitirul Martirilor Neamului, o delegație din partea municipiului Sighet s-a deplasat în localitatea Solotvino (Ucraina) pentru a participa la festivitățile organizate de către comunitatea românească din țara vecină cu ocazia Zilei Naționale a României. Din cadrul delegației au făcut parte Gheorghe Todinca (directorul Muzeului Maramureșean) și consilierul local Nicolae Iuga.

Dacă festivitățile din Sighet au fost cam austere în acest an, invitații din România (subprefectul județului Maramureș, reprezentanți ai Consiliului județean, precum și alți demnitari) au fost primiți cu mare fast de către comunitatea românească din Solotvino. După intonarea imnului de stat al Ucrainei și al României de către o fanfară, ceremonialul a cuprins un TE DEUM, urmat de depunerea de coroane de flori la statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din piața centrală a orașului Solotvino.

Festivitățile au continuat cu un dineu oferit de către Consulatul României la Solotvino, dineu la care au participat peste 200 de invitați, oficialități române și ucrainiene. Consulul Gabriel Nicola, în discursul său, a arătat că România rămâne un susținător ferm al Ucrainei în parcursul său european și că speră ca Ucraina să găsească modalitățile prin care să garanteze dreptul minorității române la identitate culturală și să asigure în continuare învățământul în limba română în școlile din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și