4 martie 1977. Ora 21, 22 de minute ┼či 22 de secunde. ├Äncep 56 de secunde ├«n care p─âm├óntul se mi┼čc─â: este cutremur cu magnitudine 7,2 pe scara Richter.

Seismul produs la 110 kilometri ad├óncime ├«n Vrancea a pus la p─âm├ónt 35.000 de locuin┼úe ┼či a luat aproape 1.600 de vie┼úi. Cele mai multe ├«n Bucure┼čti. 11.000 de oameni au fost ├«ngropa┼úi sub d─âr├óm─âturi.

ÔÇ×Copila┼čul meu mi-a murit ├«n bra┼úe, iar de so┼ú am aflat ulterior c─â a muritÔÇŁ, poveste╚Öte o supravie╚Ťuitoare.

Seismul a fost at├ót de puternic, ├«nc├ót a distrus o parte din ora┼čul Zimnicea ┼či localitatea ╚śistov de pe malul bulg─âresc al Dun─ârii. La Bucure┼čti, 33 de cl─âdiri s-au pr─âbu┼čit complet. Cele mai multe ├«n centrul Capitalei. Pe Bulevardul Magheru, blocuri simbol ale vremii - Dun─ârea, Wilson, Scala - au disp─ârut ├«ntr-o clip─â.

├Än zorii zilei urm─âtoare ├«ncepeau c─âut─ârile supravie┼úuitorilor. Peste 30.000 de pompieri ┼či militari scormoneau printre d─âr├óm─âturi. La fiecare 5 minute mai scoteau pe cineva de sub ruine.

┼×i tot ├«n noaptea de 4 martie ┼či-au pierdut via┼úa multe personalit─â┼úi ale vremii. Marele actor Toma Caragiu era pe holul blocului ├«mpreun─â cu bunul lui prieten, regizorul Alexandru Boc─âne┼ú. Niciunul nu a avut ┼čanse de sc─âpare. ┼×i c├ónt─ârea┼úa de muzic─â u┼čoar─â Doina Badea, supranumit─â Edith Piaf a Rom├óniei, s-a stins atunci. Cutremurul a prins-o ├«n lift.

╚śi totu╚Öi, cel mai puternic cutremur de pe teritoriul Rom├óniei nu a fost cel din 1977, de╚Öi ├«n percep╚Ťia public─â tinde s─â se cread─â acest lucru, chiar ╚Öi ast─âzi. Cel mai mare cutremur care a avut loc ├«n Rom├ónia a avut magnitudinea de 7,9. Seismul a avut loc la ora 12:55, ├«n data de 26 octombrie 1802, la o ad├óncime de 150 de kilometri, ├«n zona seismic─â Vrancea.

Citește și

loading...