Mai multe bucăți de acoperiș au fost puse la pământ de vântul puternic, în zona RFN din Baia Mare, atât pe strada Victoriei, cât și pe Caragiale, Cantemir și Independenței.

Colac peste pupăză, furtuna de gheață a avariat zeci de autoturisme, acestea fiind lovite de grindină. În zona Bisericuței de Lemn, proprietarii mai multor autoturisme s-au trezit cu parbrizul fisurat de gheață.

Să mai spunem că acel cod portocaliu emis de ANM s-a transformat în cod roșu. Însă, codul roșu emis pentru intervalul 16.50 – 17.20, pentru Baia Mare și împrejurimi a ajuns… după furtună. Odată cu mesajul prin RO-Alert.

Probleme s-au înregistrat și pe Aleea Filaturii, pe Victor Babeș și Ciprian Porumbescu. Mașini avariate, termopane sparte, bucăți din balcon desprinse.

Arbori au fost scoși din pământ în cartierul Săsar, în zona mall-ului. Un copac s-a prăbușit pe DN 1C, în zona Două Veverițe. Se circulă pe un singur sens. S-au depasat angajați ai administratorilor de șosele pentru a debloca situația.

Să mai spunem că unele străzi din cartierul Săsar – Iza, Alexandru Odobescu sau Dimitrie Cantemir – au fost complet sau parțial inundate.

Cel mai grav afectat a fost cartierul Săsar. Mai multe blocuri de pe bulevardul Independenței au rămas fără acoperiș. Mansardele au fost luate de vânt și azvârlite lângă bloc precum niște coli de hârtie.

Oamenii disperați au cerut ajutorul autorităților. Li s-a răspuns că… trebuie să mai aștepte, întrucât echipele de intervenție lucrează la foc continuu.

A fost microtornadă, exact ca și cea din 17 septembrie 2017! Vântul a atins 114 km/h!

ACTUALIZARE

Urmare a avertizărilor COD ROȘU care au vizat grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică, intensificări puternice ale vântului, descărcări electrice frecvente și averse torențiale, la nivelul județului Maramureș până la ora 19:30 au fost semnalate următoarele efecte:

– În municipiul Baia Mare 10 acoperișuri de bloc distruse, 8 acoperișuri de case, mai multe autovehicule avariate și peste 100 de copaci doborâți. De asemenea un autoturism a rămas blocat din cauza unor arbori căzuți pe carosabil. În autoturism se aflau 4 persoane, 3 copii și un adult. Aceștia nu au suferit răni în urma prăbușirii arborilor.

– În localitatea Hideaga au fost distruse circa 5 acoperișuri de casă, mai multe autovehicule și mai mulți arbori căzuți.

Efectivele ISU Maramureș sunt și în acest moment pe teren pentru înlăturarea efectelor negative și pentru a veni în sprijinul cetățenilor. Totodată, pompierii maramureșeni îi sfătuiesc pe cetățeni ca în caz de fenomene meteo imediate sau de vânt puternic să se adăpostească în imobile sau în spații închise care le asigură protecția. În cazul în care persoanele sunt surprinse în spații deschise, trebuie să se îndepărteze rapid din acea zonă. Recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Citește și