În anul 2016, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Sighetu Marmației, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramureș, au demarat activități de monitorizare a unei grupări infracționale organizate formată din mai multe persoane, cetățeni romani și ucraineni, specializată în contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană.

Din probele administrate până la această dată a rezultat faptul că, în perioada februarie 2016-septembrie 2017, grupul infracțional organizat a traficat numeroase cantități de produse accizabile din tutun provenite din spațiul extra-comunitar (Ucraina) prin introducerea frauduloasă în țară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

De asemenea, în urma unor acțiuni punctuale desfăşurate în această perioadă poliţiştii de frontieră au fost confiscat de la membrii grupării, cantitatea totala de 126.443 pachete de țigări de diferite sortimente, traficate din Ucraina, prejudiciul produs bugetului de stat însumând valoarea totală de 1.450.000 lei (incluzând accize, TVA şi taxe vamale).

Totodată, au fost indisponibilizate 19 autoturisme folosite de membrii grupului infracțional în activitățile ilicite de transport a țigărilor provenite din contrabandă.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că grupul infracțional a procurat, cu sprijinul unor cetățeni ucraineni, numeroase cantități de țigări din spațiul extra-comunitar, facilitându-le acestora introducerea ilicită în România prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Activitatea grupării era organizată de așa manieră astfel încât să permită o sincronizare perfectă între diferitele secțiuni ale grupării, reprezentate de persoanele cu atribuții de preluare şi de transport al produselor traficate direct din frontieră, de persoanele cu atribuții în depozitarea temporară a acestora la diferite locații de pe raza jud. Maramureș și de membrii grupării cu rol în coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare înspre beneficiari și în livrarea efectivă la destinație.

În data de 27.09.2017, începând cu ora 6.00, polițiștii de frontieră delegați de procurorul D.I.I.CO.T. - Biroul Teritorial Maramureș au descins la 18 adrese aparținând membrilor grupării, pe raza jud. Maramureș, față de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

În urma acțiunii au fost descoperite și ridicate în vederea confiscării sute de pachete de țigări de proveniență ucraineană, 12.000 euro si peste 14.000 lei, telefoane mobile și cartele de telefonie mobilă pentru rețele ucrainene și românești precum și înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activități infracționale.

În prezent, procurorii D.I.I.CO.T. și polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației desfășoară activități specifice în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale față de 24 de persoane care la această dată au calitatea de suspecți.

În cursul zilei de azi, 27 septembrie 2017, mai multe persoane vor fi aduse la sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Maramureș în vederea audierii și dispunerii măsurilor care se impun.

Lucrătorii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au fost sprijiniți în activitățile de efectuare a perchezițiilor domiciliare de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet