Serviciul Român de Informații a anunțat că participă la această investigație, excluzând ipoteza unui atac terorist.

Victima este Ioan Crișan, un om de afaceri deținea una dintre puținele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulți ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câțiva kilometri de municipiu Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de pește.

Contactat de G4Media.ro, specialistul criminolog Dan Antonescu a analizat principalele ipoteze din investigație, cea mai plauzibilă fiind cea a unui asasinat.

„Scurtcircuitul ar produce incendiu, nu o astfel de explozie de o asemenea amploare. Sinuciderea ar fi total atipică și o elaborare prea mare. Ar mai fi situația instalației pe gaz, dar mai rar o astfel de tehnică amplasată pe un Mercedes. Este foarte probabil să fie un dispozitiv care să se fi declanșat odată ce mașina s-a pus în mișcare, nu atunci când cheia a fost pusă în contact. Ceea ce înseamnă că dispozitivul a fost declanșat de la distanță”, a explicat Antonescu pentru G4Media.ro
.
Situații similare au mai existat în România, subliniază Antonescu, fiind însă rare.

„Absolut toate astfel de fapte au fost soluționate și autorii prinși și deferiți Justiției. Atunci când au reușit sa ducă la sfârșit gestul, au fost identificați și condamnați”.

Luna trecută, o tânără din Vaslui în complicitate cu mama sa au plănuit asasinarea soțului. Cele două i-au oferit 5.000 de lei unei rude, ca să-l ademenească pe bărbat într-o pădure şi să-l omoare. Totul pentru că femeile ar fi vrut să vândă două case, însă omul le încurca planurile. În cele din urmă, însă, individul plătit s-a dus la Poliţie, iar femeile au ajuns după gratii.

Și membrii grupării Hells Angels, implicați în trafic de droguri potrivit DIICOT, ar fi planificat un asasinat în România, care a fost dejucat de anchetatori.

„În urma activității desfășurată de procurorii DIICOT, polițiștii români au reușit să împiedice un asasinat comandat de un cetățean român. Acesta plătise membrilor grupării o sumă de bani pentru a comite omorul”, declara Marcel Vela în noiembrie 2020, în calitate de ministru de Interne.

În 2019, un interlop din Timișoara a fost pus sub acuzare, recent fiind trimise în judecată pentru că ar fi comandat asasinarea jurnalistului timişorean Dragoş Boţa, care a scris mai multe articole despre activitatea lui.

În 2015, polițiștii din Suceava au prins în flagrant un om de afaceri din Câmpulung Moldovenesc în timp ce tocmea un individ cu 30.000 de lei pentru a-l omorî pe un fost colaborator cu care, în ultimii ani, avusese mai multe conflicte. Planul ar fi fost ca victimei să îi fie înscenat un accident, de exemplu să cadă un copac peste bărbat în pădure. Cel tocmit de individ a reclamat totul la parchet.
Familia Mararu – implicată în afaceri cu monede de aur vechi, cu mașini furate, camătă – a fost de-a lungul vremii ținta mai multor atacuri mafiote. Frații Mararu chiar au fost ținta unui asasinat la comandă, în noiembrie 2010, în urma căruia Gheorghe a fost împușcat mortal, iar Bogdan rănit.

Mașinile celor doi frați au fost incendiate între 2006 și 2008, autorii fiind persoane din anturajul lui Puiu Mironescu, pus sub acuzare, de altfel, pentru instigare la uciderea din 14 noiembrie 2010 a lui Gheorghe Mararu, împușcat într-o cafenea din Piatra Neamț. Iar pe 11 ianuarie 2011, Bogdan Mararu a fost din nou țintă, sub autoturismul său, anchetatorii găsind un kilogram de explozibil, echivalentul a 5,5 kilograme de trinitrotoluen (TNT).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet