"După cum arată recentele evoluții, francul elvețian s-ar putea aprecia temporar, ca răspuns la incertitudinile legate de Grecia. Banca Națională a Elveției va monitoriza cu atenție efectele crizei asupra francului și potențialul impact asupra Elveției", a afirmat președintele SNB, Thomas Jordan.

Acesta a adăugat: "Vom rămâne activi pe piețele valutare atât timp cât va fi necesar, pentru a influența condițiile monetare. Apreciem că francul e supraevaluat și se va deprecia în timp".

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției a șocat piețele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar. Cererea în creștere pentru obligațiunile elvețiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.

Recent, Banca Elveției a înrăutățit estimarea de creștere a economiei, deoarece aprecierea francului, după eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, a condus la exporturi mai scumpe.

Anul acesta, PIB-ul Elveției ar urma să înregistreze un avans de 0,9%, față de 2,1% estimat anterior, a anunțat SNB, explicând că decizia a fost determinată de aprecierea francului cu 30%. Prognoza este similară cu cea a Guvernului elvețian.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creștere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajați în Elveția, pe fondul așteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet