Jupân Dumitrache (Florin Dragoste), cherestegiu şi căpitan în Garda civilă, merge la spectacol la Gradina Union împreună cu Veta (Ileana Nemeş), consoarta dumisale şi Ziţa (Luminiţa Colopelnic), cumnata sa.

Foarte atent la onoarea sa de familist, observă că Rică Venturiano (Valeriu Vama) priveşte prea atent la damele sale. Povestea aceasta i-o spune cu lux de amănunte colegului său de rond, ipistatul Nae Ipingescu (Dorel Todea). Rică se îndrăgostise de fapt de Ziţa, de la care primeşte un bileţel prin care este invitat la ea acasă. Încurcînd numerele de la poartă Rică nimereşte acasă la jupân Dumitrache stârnind un scandal de pomină.

Totul este bine când se termină cu bine căci Veta rămâne în continuare cu amantul ei Chiriac (Bogdan Paşca), Ziţa îl uită pe Ţircădău, fostul ei soţ, prea beţiv şi mitocan şi rămâne cu Rică, Spiridon (Darius Colopelnic), băiatul în casă rămâne cu ţigările sale, Nae Ipingescu citeşte în continuare “Vocea patriotului naţional” fără să priceapă ceva, iar jupân Dumitrache rămâne un straşnic apărător al onoarei sale de familist.

Jucate cu aplomb de actorii Secţiei de teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, personajele caragialeşti ale sfârşitului de secol XIX se dovedesc apte de a-şi afirma actualitatea şi unicitatea şi prin intermediul limbajul nonverbal, specific teatrului universal al secolului XXI. Regizorul, Dorel Todea, propune o montare originală, într-un decor bine gândit, cu elemente noi care completează atmosfera din epocă. Dacă nu am preciza că “actorii“ sunt “amatori“...de teatru, care au profesii diferite, pentru care muncesc zi cu zi, dar şi-au alocat (uneori cu sacrificii) timp pentru repetiţii şi spectacole, pentru bucuria de a juca în luminile scenei, poate că mulţi nu ar face o mare deosebire faţă de jocul profesioniştilor care au evoluat în ultima vreme şi pe la Sighetu Marmaţiei.

Totul a fost făcut cu profesionism: jocul actorilor, costumele (Casa Vassilev şi donaţia Laurenţiu Batin), decorurile (concepute de Dorel Todea şi realizare cu sprijinul d-lui George Ofrim prin firma ARCER), luminile şi ilustaţia muzicală, dovedesc că la Sighetu Marmaţiei există talente indiscutabile.

La premieră, sala a fost plină şi a reacţionat aşa cum era de aşteptat: de la surpriza contactului cu un spectacol de calitate - care i-a redus la tacere, până la explozia aplauzelor pentru spectacolul oferit.

Concluzia este una firească:municipiul Sighetu Marmaţiei poate avea o viaţă cultural-artistică la cel mai înalt nivel. Condiţia? O mai mare atenţie pentru stimularea formaţiilor artistice şi a interpreţilor sigheteni din partea Centrului Cultural, Consiliului Local, al Primăriei şi a ONG-urilor din oraş (care au preferat să cheltuiască sume uriaşe pentru spectacole şi interpreţi (e adevărat VIP-uri) aduşi la diferitele evenimente!

I.D.T.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet