”Acest Consiliu Județean a fost atent la problemele din Maramureșul Voievodal, pentru că tradițiile Maramureșului sunt în continuare aici și trebuie să păstrăm această zonă cu un anume specific. Vom face toate demersurile pentru ca proiectele mari care ajută la dezvoltarea Maramureșului istoric să devină realitate”, a spus Zetea.

La ședința ordinară de Consiliu Județean de la Vișeu de Sus din această săptămână a fost prezent și Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de Proiectare și Cercetare al Transgaz. Discuțiile purtate s-au referit la construcția magistralei de gaz între Sighetu Marmației și Borșa.

„Acesta este un proiect fără de care dezvoltarea viitoare a Maramureșului Voievodal va fi pusă într-o mare dificultate. Este nevoie de acest proiect și mă bucur să spun că am reușit să avansăm în demararea sa. Dacă anul trecut am discutat în cadrul ședințelor de Consiliu Județean proiectele pe care le avem și pe care le-am susținut în fața Guvernului României, având sprijinul Transgaz, astăzi putem să venim cu termene concrete în ceea ce privește construcția acestei magistrale de gaz. Este important pentru noi ca acest proiect demarat în cadrul acestui Consiliu Județean să fie demarat de anul viitor, să vedem efectiv oameni care lucrează și în cel mai scurt termen vor și finaliza această lucrare”, a subliniat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Autoritățile județene au mai anunțat că în paralel cu acest proiect al Transgaz va urma un parteneriat în cadrul asociației de dezvoltare pentru introducerea gazului în județ între Consiliul Județean și restul administrațiilor publice locale.

”Vom aloca sumele necesare pentru realizarea studiilor de fezabilitate și sper să identificăm toate resursele financiare. Principala noastră prioritate a fost reabilitarea drumurilor județene, iar în acest an vorbim despre demararea a patru din cele șase proiecte de reabilitare. Totodată, sperăm ca în cel mai scurt timp să intre în șantier și drumurile de pe Valea Ruscovei și Valea Izei, ambele trasee din Maramureșul Voievodal. În întregul Maramureș vorbim de aproape 100 de milioane de euro atrași în județ pentru reabilitarea a aproape 200 de kilometri de drum județean”, a continuat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Vasile Coman, primarul orașului Vișeu de Sus a arătat că locuitorii așteaptă de mult timp introducerea gazului în Maramureșul Voievodal, iar vestea adusă de directorul Transgaz este una foarte importantă pentru toți cei care trăiesc aici în mare parte din turism.

În cadrul ședinței de la Vișeu de Sus s-au avansat și primele termene legate de acest prroiect ațteptat de întreg Maramureșul Istoric. Astfel, de la 1 iunie 2020 var urma să demareze lucrările de construcție ale gazoductului pe o distanță de 86 de kilometri, de la Sarasău – Sighetu Marmației – Borșa.

Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de Proiectare și Cercetare al Transgaz, a arătat că s-a luat deja decizia în interiorul companiei ca această conductă care pleacă de la Sarasău și vine spre Borșa să fie o investiție a Transgaz, iar acest proiect va fi declarat de importanță națională.

”Avem intenția de a uni Maramureșul cu Moldova, fapt pentru care această conductă va continua până la Iacobeni unde se va lega de conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, de curând declarată de importanță națională. Am început deja șantierul în Maramureș, respectiv avem trei echipe de proiectanți în teren care au efectuat măsurătorile pe aproximativ 40 de kilometri, până în localitatea Bogdan Vodă. Studiul de fezabilitate și proiectul vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, urmând ca, din primăvara anului 2020 să demarăm procedura de achiziție a lucrărilor de execuție, iar de la 1 iunie anul viitor să înceapă efectiv lucrările. Vă asigur că proiectul va fi finalizat la timp”, a declarat Mihai Leontin Leahu, directorul Departamentului de Proiectare și Cercetare al Transgaz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și