GCS vine cu o serie de precizări în contextul măsurilor luate prin ordonanţele militare emise până în prezent.

"Dacă apreciaţi că motivul deplasării este unul justificat, puteţi face acest lucru completând declaraţia pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie). După cum se poate constata, situaţiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanţă. O astfel de situaţie ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de aşteptare în staţii, etc), menţionează GCS.

Pentru conducătorul auto cu vârsta de peste 65 de ani este recomandabil să evite inclusiv aceste deplasări în afara perioadei de timp 11,00 - 13,00.

Referitor la posibilitatea de a aduce o persoană de peste 65 de ani de la domiciliul ei la o adresă situată la o distanţă mai mare în alt judeţ, GCS explică: "Această posibilitate este prevăzută de art.1 lit. d din Ordonanţa militară nr.3. Dacă deplasarea pentru a aduce o persoană vârstnică (peste 65 de ani) este făcută în scopul de a fi îngrijită sau de a-i asigura tratament medical, recomandăm ca această deplasare să se facă cu predilecţie în intervalul de timp 11,00 - 13,00 sau să nu depăşească foarte mult acest interval. Atenţie la viteza de deplasare!".

O altă problemă ridicată vizează posibilitatea de a transporta în maşină mai mult de 3 persoane.

Reprezentanţii GCS menţionează că prevederea din art. 3 din Ordonanţa militară nr. 3 vizează doar deplasarea pietonală şi nu transportul public.

"Este important însă să respectaţi măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID-19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri", arată sursa citată.

Citește și

loading...