"Nu numai în România. Dacă observați recente rapoarte venite din Polonia, de exemplu ale Serviciului Intern polonez privind activitățile de informații ale Rusiei pe teritoriul Poloniei, s-a precizat clar că s-au intensificat cantitativ și calitativ, ceea ce s-a întâmplat și în România, și în alte state cu intenția de a culege informații privind orientarea politică și strategică a țării. Nu uităm și scutul antirachetă, o foarte mare preocupare a Rusiei față de această dezvoltare cu intenția chiar de a genera anumite influențe în ceea ce privește politica Rusiei în aceste state", a spus Maior la Pro Tv.

El a adăugat că spionii își pot obține informațiile de la diverși oameni din politică și din instituții.

"Sarcina unui serviciu de contraspionaj este să avertizeze, să preîntâmpine asemenea acțiuni și spun că SRI face o treabă bună din punctul de vedere al controlului informațional al acestor situații. A fost un caz acum câțiva ani când serviciile rusești în colaborare cu cele ucrainene de atunci au reușit să penetreze elemente din cadrul Ministerului Apărării. S-a lăsat și cu condamnări atunci și cu expulzări de diplomați ruși și ucraineni", a precizat fostul director SRI.

George Maior a menționat că spionii ruși încearcă să influențeze luarea unor decizii "cât mai favorabile Rusiei", inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și