Agenţia Federală pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu este îngrijorată de dezbaterea privind imigranţii din România şi Bulgaria. Anul trecut, persoanele din aceste două ţări au venit în Germania ca muncitori sezonieri în economia rurală şi în alte domenii în care este nevoie disperată de angajaţi, precum sănătate, geriatrie şi gastronomie.

"Majoritatea bulgarilor şi românilor din Germania sunt imigranţi în căutare de muncă, nu imigranţii sărăciei", a declarat Herbert Brücker de la Institutul pentru cercetare privind ocuparea forţei de muncă, într-un interviu acordat Deutsche Welle. Martin Wansleben, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Germane a avertizat chiar cu privire la problemele provocate economiei germane de actuala dezbatere pe tema imigraţiei sărăciei. "Imigraţia nu ar trebui să aibă o imagine proastă din cauza discuţiei politice aprinse", a declarat el.

El a estimat la 1,5 milioane de lucrători calificaţi necesarul de forţă de muncă al Germaniei în următorii ani, din cauza evoluţiei demografice. Imigranţii ajută la "asigurarea dezvoltării economice şi la stabilizarea sistemului de protecţie socială", a declarat Wansleben. Disputa actuală arată necesitatea de acţiune. "Trebuie să stabilim o cultură pentru imigranţi. Este o sarcină pentru societate. Politica, Biserica, sindicatele şi (jucătorii) economici trebuie să trateze împreună această problemă", a declarat el.

În prezent, aproximativ 155.000 de români şi bulgari lucrează în Germania. Rata şomajului în rândurile lor este mai mică decât media în rândul altor străini din Germania. Acum, după noile norme, românii şi bulgarii pot lucra în toate sectoarele. "Totuşi, acum avem opţiuni de integrare mai bune pentru persoanele din aceste ţări graţie libertăţii de circulaţie", a declarat Heinrich Alt, membru al consiliului de conducere al Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Alt nu vrea să ascundă faptul că "imigraţia din aceste două ţări se concentrează în unele regiuni şi problemele care apar din acest motiv nu pot fi rezolvate doar de municipalităţile din Duisburg, Dortmund, Berlin, Mannheim şi Offenbach".

Dar, potrivit experţilor, doar 10 până la 20 la sută dintre imigranţi lucrează în aceste municipalităţi. Doar câţiva dintre ei primesc beneficii sociale. Dar persoanele care nu primesc beneficii sociale şi nu au un loc de muncă "sunt problema" reală, a declarat Herbert Brücker. O privire atentă asupra românilor şi bulgarilor din Germania, în general, arată că "aceştia contribuie la fondul de pensii şi la sistemul de asigurări sociale".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet