Chiar dacă ninsorile din weekend au creat haos în Baia Mare, echipajele de intervenţie ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Maramureş nu au întâmpinat mari dificultăţi în a răspunde solicitărilor. Conducerea instituţiei a precizat că în municipiul reşedinţă de judeţ s-a suplimentat numărul de echipaje cu medic, care să răspundă cererilor de consultaţie la domiciliu, pentru a degreva Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

„În Baia Mare, nu putem spune că echipajele noastre nu s-au descurcat, dar a fost mai greu pe străzile dintre blocuri. Oricum, nu au fost aşa de multe solicitări. Am avut o medie zilnică, pe judeţ, de 135 de solicitări. În Baia Mare s-a mai întârziat, dar nu am avut echipaje împotmolite sau care să nu ajungă la solicitări. Timpii de intervenţie au crescut, dar nesemnificativ. Este vorba de trei-patru minute. Pe străzile principale, carosabilul era destul de curăţat, mai mult timp am pierdut pe străzile dintre blocuri. Au fost câte trei medici pe tura de zi şi un medic pe gardă, în ideea de a se deplasa la consultaţii la domiciliu. Pacienţii au fost văzuţi de medici, ca să fie mai puţini bolnavi transportaţi la spital şi să fie rezolvaţi la domiciliu”, a declarat Ioana Cătană, directorul medical al SAJ Maramureş.

Agresiuni şi traumatisme mai puţine

Numărul solicitărilor a scăzut şi în restul judeţului, unde nu s-au înregistrat abuzuri de băutură şi alcool. Faţă de anii trecuţi, conducerea SAJ Maramureş a precizat că au scăzut considerabil cazurile de agresiune şi traumatismele.

„În aceste zile, nu au fost aşa de multe cazuri de agresiune, cum era altă dată. Nu au fost nici traumatisme. Am avut patru-cinci cazuri, în Baia Mare, în 24 de ore, ceea ce nu este deloc mult.

Este pozitiv şi că pe Pediatrie nu au fost multe cazuri de copii şi nici vorbă de cazuri mai grave, ca înainte, cu stări febrile, cu convulsii. Acum sunt mai responsabili şi părinţii, sunt mult mai atenţi. În Baia Mare, au fost 50 de solicitări în 24 de ore, în Târgu Lăpuş au fost patru solicitări în 24 de ore, două pe zi, două pe noapte. În Sighet, au fost mai multe, 18 în total, pe 24 de ore, dar şi zona este mai mare, iar la Vişeu au fost şase solicitări”, a precizat Ioana Cătană.

Caz de hipotermie înregistrat în Baia Mare

În minivacanţa de 1 Decembrie, echipajele ambulanţei au avut şi un prim caz de hipotermie, înregistrat la un bărbat din Baia Mare. A fost vorba de o persoană căzută pe stradă, aflată sub influenţa băuturilor alcoolice. Pacientul a fost transportat de urgenţă la spital.

„S-a început deja cu acţiunile de adunare a oamenilor străzii şi toate cazurile sociale, de hipotermie sunt transmise la Direcţia de Sănătate Publică Maramureş. Asta facem deja de când au început temperaturile joase. Nu sunt multe cazuri, dar sunt. Ele predomină în Baia Mare şi sunt cauzate de intoxicaţiile acute cu alcool, dar nu e ca în anii trecuţi, când aveam pacienţi cardiaci căzuţi pe stradă, de exemplu.

Am avut şi un caz de hipotermie, care a fost dus la UPU. Este vorba de un bărbat din Baia Mare, un caz social, iar solicitarea a fost înregistrată vineri, în 2 decembrie. Bărbatul a fost găsit cu o temperatură de 35 de grade. Nu s-au găsit acte asupra lui, deci nu i se cunoaşte identitatea”, a concluzionat Ioana Cătană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet