Sunt de profesie inginer constructor si am activat in gospodarirea orasului o perioada de 18 ani iar 6 ani am coordonat activitatea de investitii in cadrul Primariei municipiului Sighetu Marmatiei.

- In zona centrului vechi a orasului se impune un proiect de modernizare a parcului central prin prezentarea si insusirea lui de catre Consiliul local a 3-4 variante si propuse ulterior pentru analizarea sighetenilor care vor decide solutia ceea mai buna. In acest proiect va fi inclusa o zona pietonala si o parcare subterana.

- Tot in zona centrului vechi voi propune si realiza, reparatii capitale la toate cladiriile care sunt in propietatea si adminstrarea primariei municipiului si se va introduce gazul atat de necesar in zilele noastre.

- Tot prin referendum vom hotara trecerea serviciului de apa- canal de la VITAL Baia Mare in subordinea Consiliului Local al municipiului. Sighetenii nu vor mai fi obligati sa plateasca taxe de utilitati asa de mari ca in prezent creand un profit ridicat al acestei societati VITAL.

- Efectuarea transportului in comun, prin achizitionarea de mai multe autobuze mai performante, de noua generatie pentru ca circularia sa se efectueze in mod civilizat. Amenajarea de statii de autobuz cu orar afisat, gratuitate la transport local pentru pensionari si elevi.

- Efectuarea lucrarilor de largire a bulevardului Traian si str. Bogdan Voda de la pompieri la big, la doua benzi de circulatie cu parcare laerala pe strada.

- Inventarierea imediata a tuturor strazilor in vederea aducerii acestora de urgenta la un nivel normal de exploatare.

- Gruparea stazilor pe zone de importanta (geografica), intocmirea documentatiilor necesare si realizarea modernizarii acestora cat mai urgent. Refacerea carosabilului pe cele 3 intrari in oras si a trotuarelor. Toate aceste lucrari se pot realiza cu fonduri de la Ministerul Transporturilor

- Realizarea unui drum de centura pe directia restaurant Siesta- digul de pe raul Tisa cu iesire la sectia de jandarmerie. Pentru acest gen de proiecte, respectiv modernizarea strazilor din municipiul se vor intocmi documentatii pentru accesarea de Fonduri Europene. Bani nerambursabili exista in aceste fonduri dar trebuie accesati cu documentatii bine gandite si de actualitate.

- O importanta deosebita o voi acorda si modernizarii catierelor. O mare parte a sigheteilor locuim in aceste cartiere care la ora actuala stim cum sunt. In cartiere nu vor mai exista zone de care sa ne fie rusine ( cu gunoi si balti), totul va fi transformat in zone verzi si zone asfaltate, creerea de noi locuri de parcare.

- Voi contina construirea de blocuri sociale in zona „ Fux” , terminarea lucrarilor tehnico ediletare si introducerea gazului si terminarea drumului de acces la aceste blocuri.

- Blocurile nr. 18 din cartierul Unirii si bl. Nr. 2 din Cuza Voda sunt blocuri de tip 4 cu conditii precare de locuit, pe baza unui studiu privind structura de rezistenta ( subsolul este plin de apa, existand posibilitatea prabusirii lor), dupa caz se vor moderniza prin amenajarea unei garsoniera din 2 existente actual si respectiv apartamente de 4 camere. Daca expertiza ne va comunica ca structura de rezistenta a acestor blocuri nu rezista, vom autoriza demolarea lor si realizarea imediata a unor blocuri noi cu confort sporit pentru locatari. Situatia locatarilor se va realiza prin realocare sau prin despagubiri ( in functie de fiecare caz in parte).

- Pentru construirea unui nou cartier de locuinte am identificat un teren unde se poate construi aceste locuinte, in apropierea orasului. Terenul identificat este cel vecin cu locul numit „targul de animale” ( care va trebui amenajat la nivelul cerintelor actuale sau mutat intr-un loc adecvat), si care poate fi achizitional de la SCZ-actualul propietar

- Am identificat un teren unde consider ca se poate construi o groapa de gunoi in conformitate cu cerintele actuale, fara ca cetateni sigheteni sa fie afectati de mirosul urat si de disconfortul produs de aceasta groapa de gunoi, obiectiv care se va realiza prin vointa sighetenilor, promovand un referendum in acest sens. Vointa cetatenilor este foarte importanta pentru ca dezvoltarea municipului sa se realizeze cu acordul beneficiarilor care sunt toti cetateni municipului.

- Pietele agroalimentare se vor moderniza pentru ca toti sigheteni ( producatori si cumparatori) sa aiba conditii civilizate si de siguranta sanitara.

- Amenajarea uni piete agroalimentare in cartierul Cuza Voda pentru a nu defavoriza sighetenii din aceasta zona si producatorii din zona Iapa si Valea Hotarului.

- Trecerea parcului dendrologic din subordinea Ocolului Silvic in subordinea Consiliul Local Sighetu Marmatiei si amenajarea lui ca zona de recreere pentru toti sighetenii.

- Modernizarea salii de spectacole „Studio” si redarea ei circuitului cultural. Noi sighetenii suntem dornici de spectacole cel putin odata pe luna si promit ca acest lucru se va realiza.
Transformarea municipiului Sighetu Marmatiei intr-un oras curat, ingrijit, cu multe spatii verzi frumoase si ingrijite nu va mai fi un vis, va fi realitate. Realizarea unui parc cu panouri fotovoltaice care sa asigure iluminatul public si necesarul de curent pentru scoli si pentru toate institutiile care apartin Consiliului Local Sighetu Marmatiei.


Un primar in foloscul comunitatii trebuie sa cunoasca bine problemele de buget, sa cunoasca modalitatile cele mai bune de a aduce bani la bugetul local si cel mai important este modul lor de gestionare, in concluzie de a fi un bun gospodar.
Promit sa fiu un primar al faptelor, un primar pe care sighetenii sa il cunoasca prin ceea ce realizeaza si sa fie convinsi ca este alaturi de ei pentru nevoile lor. Va cer votul dumneavoastra pentru a conduce impreuna, fiecare sighetean sa contribuie , in masura aptitudinillor lor, la luarea unor decizii care sa duca la luarea de decizii in vederea inbunatatirii vietii oamenilor din comunitate.

Din echipa mea vor face parte si multi tineri, pentru a lucra impreuna cei cu initiativa cu cei cu experienta, pentru binele nostru a sighetenilor.

Voi fi un primar cinstit si transparent in deciziile pe care le voi lua.


Acest material a fost comandat de partidul ALIANȚA LIBERARILOR SI DEMOCRATICILOR PENTRU EUROPA (ALDE) și realizat de ZAPCA DANIEL Înt. Ind., cod unic de identificare: 21200063.

Gheorghe Giurgi în funcția de PRIMAR - Ce îmi propun să fac în Sighetu Marmației

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și