Impactul bugetar de reducere al TVA ar fi nesemnificativ, 0,01% din PIB, dar impactul social este major pentru populație. În România, conform datelor Institutului Național pentru Statistică, lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru majoritatea populației. Numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de peste 3,5 milioane, reprezentând peste 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național.
În ceea ce privește mediul rural, numărul locuințelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,773 milioane, ceea ce reprezintă peste 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural, unde cei mai mulți sunt pensionari și persoane cu venituri mici.

Este o Lege care va proteja consumatorii vulnerabili și îi va ajuta efectiv să facă față scumpirilor la energia electrică și la gaze. Una dintre marile probleme ale legii este faptul că guvernul susține aplicarea abia din septembrie 2022, dar PSD susține ca legea să se aplice încă din septembrie anul acesta, astfel încât facturile la căldură și curent să fie cât mai suportabile pentru cei cu venituri mici. Dacă există voință politică și legea dat și normele de aplicare pot fi finalizare și intra în vigoare în timp util!

Gheorghe Șimon, deputat PSD Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet