„ PSD a avertizat în numeroase rânduri asupra riscurilor aduse de o liberalizare necontrolată a pieței energiei. În acest moment s-a ajuns la situația aberantă ca prețurile de pe piața concurențială să fie mai mari decât cel al serviciului universal. Altfel spus, pentru cel care ar vrea acum să-și facă mult invocatul contract concurențial de energie la gaz sau electricitate factura ar crește, nu ar scădea; în loc să câștige, ar pierde bani! Pe scurt, dorind să-și reducă din costuri, românii iau o țeapă de proporții. Liberalizarea pieței energiei n-a adus nicio concurență reală, tarifele n-au scăzut, populația și economia n-au câștigat nimic. Dimpotrivă! Sunt într-o situație mai grea decât oricând!”, a explicat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Partidul Social Democrat a solicitat în numeroase rânduri protejarea reală a consumatorilor prin ajustarea corespunzătoare a legislației. Legea Plafonării prețurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentată, NU produce efectele scontate.

„PSD a cerut întrunirea rapidă liderilor coaliției, care să discute și să ia deciziile politice necesare. Se impune să adoptăm cu celeritate măsuri viabile pentru protejarea populației pe termen scurt, altfel riscăm să ne confruntăm cu o criză de proporții. Deja avem semnale din țară cu privire la facturi mult peste veniturile totale ale populației. Trebuie să evităm un catastrofal efect de domino care ar duce la prăbușirea unor instituții și companii strategice din economia românească”, a mai spus Gheorghe Șimon.

PSD are deja pregătit un set de propuneri menite să sprijine populația care se confruntă cu aceste creșteri nefirești la facturi. Printre acestea se numără acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, cât mai simplu, rapid și fără birocrație. Valoarea ar trebui să fie suficient de mare pentru ca oamenii să facă față facturilor majorate, fără riscul deconectării sau a sărăcirii extreme. Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată. Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare și extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„PSD pledează insistent pentru utilizarea tuturor resurselor posibile pentru creșterea eficienței energetice, nu doar la nivelul locuințelor individuale, ci și al companiilor. România are la dispoziție banii europeni din Fondul de modernizare pe care încă nu i-a accesat. Soluția strategică reală pe termen mediu este ca România să devină independentă energetic, iar în viziunea PSD acest lucru se poate realiza într-un interval de 3-5 ani prin crearea unei Companii Energetice Naționale capabile să asigure energie necesară consumului intern dintr-un mix de surse”, a concluzionat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și