Ploile abundente căzute în ultimele 24 de ore pe teritoriul județului Maramureș au produs efecte negative pe raza mai multor unități administrativ teritoriale. Domnul Anton Rohian, prefectul județului Maramureș și lt.col. Ioan Mureșan, inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” s-au deplasat în teritoriu pentru a evalua situația creată.

Probleme în Seini

Astfel, în orașul Seini s-au produs revărsări minore ale pârâului Seinel și scurgeri din precipitații. Au fost inundate două beciuri, o curte și o fântână. În comuna Copalnic Mănăștur s-au produs revărsări ale văilor Berința și Bloaja, pe suprafețe mici, fără a fi afectate gospodării sau anexe. În aceeași zonă, au avut loc scurgeri de pe versanți și revărsări ale văilor locale, provocate de blocajele de la podețe.

Podeţe decolmatate

Ca urmare, prefectul Anton Rohian- în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență- a dispus intervenția, cu forțe și mijloace, a I.S.U. Maramureș și primarilor din localitățile afectate. Pompierii militari și personalul primăriilor au intervenit operativ pentru înlăturarea efectelor ploilor abundente, atât pe raza orașului Seini, cât și pe cea a comunei Copalnic Mănăștur. Au fost decolmatate 15 podețe.

140 l/mp la Copalnic Mănăştur

Conform datelor Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, cea mai mare cantitate de precipitații a fost cea înregistrată de stația hidrometrică din Copalnic Mănăștur: aproape 140 de litri în 12 ore. (În intervalul orar 07.00-19.00, în data de 21.09.2014). ISU Maramureș și SGA monitorizează în continuare situația creată, ca urmare a prelungirii atenționării hidrologice cod galben, până în data de 22.09.2014.

Avertizare meteo de ploi abundente până luni seară

În vigoare se află şi o avertizare meteo de ploi abundente. Până luni, 22 septembrie, ora 22.00, în Maramureş sunt aşteptate ploi cu caracter temporar pe arii extinse. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 35...40 l/mp.

Intervenţii în Baia Mare

Probleme au apărut şi în Baia Mare, însă din fericire acestea nu au fost grave. Odată cu primirea informării meteorologice de precipitaţii, autorităţile locale au dispus constituirea de echipe ale societăţilor Vital şi Drusal, care sa intervină dacă situaţia se impune, dar şi monitorizarea cursurilor de apă (văi, pâraie), respectiv a zonelor din municipiul Baia Mare cunoscute cu probleme la precipitaţii abundente.

Echipele de la cele două societăţi au interevenit punctual pe arterele principale, dar şi pe străzi din cartiere (Grănicerilor, Decebal, Săsar, Bogdan Vodă) pentru îndepărtarea frunzelor de pe gurile de canalizare, respectiv de aluviunile (hârtii, nisip, pietriş) transportate de apă. De asemenea, s-a acţionat pentru desfundarea unor canalizări la intersecţia străzii George Coşbuc cu bulevardul Unirii (colmatate de frunzele aduse de torenţii de apă).

Angajaţi de la Vital au interevenit în curtea unui supermarket pentru asigurarea secţiunii de scurgere a apelor pluviale. Şuvoaiele de apă au spălat piatra concasată care a fost pusă după lucrările efectuate la canalizarea din zonă. S-a luat măsura împrejmuirii cu banda semnaliizatoare şi garduri a porţiunii afectate, iar ulterior s-a intervenit cu un utilaj pentru remedierea situaţiei (s-a adus piatră şi s-a depus în zona canalizării). Este de menţionat faptul că în anumite zone ale municipiului s-au înregistrat în intervale scurte de timp, cantităţi mari de precipitaţii (exemplu zona de deal a cartierului Săsar, 30 l/mp in interval de 40 minute).

Cantitatea mare de apă a adus inundarea pentru scurt timp a străzii Victor Babeş, pe tronsonul situat în spatele complexului Unic, dintre mall şi curba către Spitalul TBC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet