Proiectul demarat şi implementat de Consiliul Judeţean Maramureş alături de Ordinul Arhitecţilor din România filiala Nord Vest a fost conceput pentru a stopa transformarea satului maramureşean tradiţional, într-unul cu prea multe elemente moderne (ce ne duc uneori chiar în zona kitschului) şi menţinerea sa într-o formă apropiată de modelul arhaic. Arhitectura specifică zonei ocupă un loc central în cadrul identităţii Maramureşului ca păstrător al unei tradiţii unice, iar păstrarea stilului original în care au fost ridicate aici construcţiile reprezintă o mare provocare pentru autorităţile statului. Cu toate că, de-a lungul timpului, administraţia locală a încercat să traseze anumite norme care să nu permită construcţiilor noi să iasă din peisajul satului maramureşean autentic, acestea s-au lovit de reticenţa localnicilor. Mulţi dintre aceştia nu s-au lăsat convinşi că ideea construirii unei case ce respectă linia arhitecturală tradiţională, chiar dacă e dotată cu toate facilităţile şi utilităţile moderne, este cea mai bună soluţie pentru locuinţa dorită

Astfel, Consiliul Judeţean Maramureş pune la dispoziţia celor care intenţionează a-şi construi o casă, într-o localitate situată în zona istorică a judeţului, un proiect tehnic, la alegere, din cele 11 proiecte selectate în urma unui concurs de soluții organizat la nivel național de echipe de arhitecţi cu experiență, membrii ai Ordinului Arhitecţilor din România.

Folosirea acestor proiecte presupune, totodată, și o reducere importantă a costurilor legate de obținerea unei Autorizații de Construire și de execuție. Proiectele tehnice sunt oferite în mod gratuit beneficiarilor, aceştia având posibilitatea de a opta atât pentru un proiect pentru o construcţie de locuit, cât şi pentru o viitoare agro-pensiune, urmând ca beneficiarii să suporte doar cheltuielile pentru studiile specifice: studiu geotehnic, ridicare topografică, plata taxelor, avizelor şi proiectul de adaptare la teren a construcţiei.

Scopul acestui demers este acela de a păstra, pe cât posibil, autenticitatea satului maramureşean, aşa cum a devenit el faimos, de-a lungul timpului, precum şi de a imprima o nouă tendinţă arhitecturală în judeţ, prin readucerea la viaţă a elementelor tradiţionale ale satului arhaic.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş spun că intenţionează să susțină continuarea acestui proiect pentru realizarea a cât mai multe case cu specific local la nivelul judeţului, în vederea oferirii posibilităţii tuturor oamenilor din judeţ, sau celor care vor sa vină în judeţ, să beneficieze de proiecte de calitate la costuri reduse, având în vedere că legislaţia din România nu permite ca autorităţile statului să ofere scutire de impozite oamenilor.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și