Autoritățile de la Atena intenționează să trimită zilele următoare către creditorii europeni o listă de reforme, în speranța că astfel se va debloca eliberarea de noi ajutoare și va fi evitată intrarea în incapacitate de plată. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacțiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entitățile de stat, dar potrivit sursei citate aceste operațiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.

„Deși va fi greu, țara poate rezista fără ajutor până în jurul datei de 20 aprilie, utilizând împrumuturile pe termen scurt de la entitățile publice”, a precizat sursa.

Oficialii de la Atena speră că dacă miniștrii de Finanțe din zona euro vor aproba ultima listă de reforme, atunci Grecia va putea beneficia de o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană, contravaloarea profitului realizat de BCE de pe urma titlurilor de stat elene. De asemenea, Grecia se așteaptă să primească alte 1,2 miliarde de euro reprezentând sumele rămase în fondul de salvare a băncilor elene, potrivit Agerpres.

Capacitatea de finanțare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe piețele de termen lung și mediu, iar autoritățile de la Atena trebuie să ramburseze în luna martie șase miliarde de euro către creditorii internaționali, dintre care 1,5 miliarde de euro numai către Fondul Monetar Internațional.

În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulți analiști și care nu poate fi rambursat în totalitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și