Trebuie spus că din cele 25 de cazuri de gripa, 24 sunt cazuri clinice de gripa, persoanele fiind internate la Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, respectiv un caz de gripa AH1 confirmat de Institutul Cantacuzino din Bucuresti.

Informațiile au fost facute publice in cadrul sedintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș privind monitorizarea cazurilor de gripa și pneumonie la nivel de județ. Toate cazurile de gripa au apărut la persoane care nu au fost vaccinate antigripal. La nivel de Maramureș au fost trimise către medicii de familie peste 38.000 de doze de vaccin antigripal, toate aceste doze fiind administrate persoanelor aflate în situație de risc.

Autoritățile din județ au anunțat că fata de perioada similara a anului trecut sunt înregistrate creșteri importante atât la cazurile de viroze respiratorii, cât și la cazurile de pneumonie.

”Avem luate măsuri de prevenție la nivelul județului nostru dar și o informare cu privire la evoluția cazurilor de gripă, respectiv a cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii. Se realizează triajul epidemiologic în unitățile de învățământ de către asistentul medical și există o bună colaborare între Direcția de Sănătate Publică Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș”, a spus președintele C.J.S.U., Vasile Moldovan.

La rândul său, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, doctor Rareș Pop, a precizat că la nivel județean, numărul total de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare a fost cu 49,5% mai mare față de aceeași săptămână a sezonului precedent. Numărul cazurilor de pneumonii a fost cu 23,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului ( studiu realizat în perioada 21-27 ianuarie 2019).

În cadrul ședinței CJSU, inspectorul școlar general adjunct, Ciprian Cucuiat, a adus la cunoștința membrilor comitetului că în 30 ianuarie a.c., au fost comunicate din unitățile de învățământ maramureșene trei cazuri de manifestări clinice de infecție acută a căilor respiratorii.

Medicii recomandă o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă și anume evitarea aglomerărilor urbane, evitarea, pe cât posibil a contactului cu persoanele bolnave, spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, izolarea bolnavului de restul familiei într-o încăpere corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius). O altă măsură este cea privitoare la folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut, aerisirea frecventă a încăperilor sau a birourilor, cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru a evita transmiterea bolii în comunitate și unități de învățământ, evitarea vizitării bolnavilor sau persoanelor suspecte de gripă, triaj epidemiologic zilnic la intrarea în colectivitate pentru a preveni răspândirea virozelor respiratorii, inclusiv a gripei. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

Și la nivelul unităților sanitare s-au luat măsuri de prevenire, și anume limitarea accesului vizitatorilor în spital, respectarea procedurilor standard și specifice pentru calea de transmitere respiratorie, respectarea normelor de igienă personală, declararea săptămânală a cazurilor de viroze/gripe/pneumopatii diagnosticate clinic, conform metodologiei; asigurarea tratamentului cu medicamente antivirale și refacerea stocurilor în cazul epuizării acestora; vaccinarea personalului medical și auxiliar nevaccinat; restricționarea la minim a accesului vizitatorilor (o singură persoană/pacient, timp maxim cinci minute și păstrarea unei distanțe de minim un metru față de pacient) și echipament de protecție contra infecțiilor transmise aerogen (măști, mănuși, halate).

„În colectivitățile de copii măsurile de prevenire a gripei impun triaj epidemiologic zilnic, cu excluderea din colectivitate a copiilor cu simptomatologie de boală respiratorie; asigurarea măsurilor de igienă riguroasă; informarea Direcției de Sănătate Publică în cazul apariției de focare cu minim trei cazuri de viroze respiratorii/gripa/clasă sau o rată de absenteism de peste 20% în creșă/grădiniță/școală din aceste cauze timp de minimum trei zile consecutiv”, au anunțat autoritățile județene.

Nu în ultimul rând, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stabilit ca instituțiile abilitate să monitorizeze evoluției situației cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii în județ și să comunice, cu celeritate, cazurile de gripă noi confirmate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și