Phil, marmota din Punxsutawney (Pennsylvania, est), cea mai celebră din toate, și-a văzut umbra după ce a fost trezită în cadrul ceremoniei tradiționale anuale, care datează din 1887, a anunțat Bill Deeley, șef al clubului "Punxsutawey Groundhog Club", menționat de AFP. Concluzia — încă șase săptămâni de iarnă.

În schimb Chuck, marmota mai puțin celebră de la grădina zoologică din Staten island (New York), nu și-a văzut umbra, ceea ce anunță venirea rapidă a primăverii. "Chuck, vreau să îți mulțumesc pentru această veste bună", i-a spus primarul Bill de Blasio, care a prezidat ceremonia, în contextul în care orașul a fost afectat luni de ninsori și ploi soldate cu polei. În acest an, Chuck a făcut prezicerea într-o cutie transparentă fiindcă în 2014 primarul a scăpat din mâini marmota, care a murit după câteva săptămâni.

O a treia marmotă, Chuckles, din Manchester (Connecticut, nord-est) și-a văzut și ea umbra luni, lăsând să se înțeleagă că iarna va mai dura.

Tradiţia spune că dacă în ziua de 2 februarie, când este celebrată Groundhog Day (Ziua Marmotei), este înnorat, marmota care iese din bârlog nu îşi va vedea umbra, ceea ce prevesteşte că primăvare va veni curând. Dacă în schimb este soare, atunci marmota îşi va vedea umbra şi se va retrage din nou în bârlog, semn care prevesteşte încă şase săptămâni de iarnă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și