Cine vrea să fie gunoier la New York trebuie să aibă răbdare, trebuind să aștepte circa opt ani după ce s-a înscris pe lista de așteptare. Numai în acest an pentru un astfel de loc de muncă s-au înscris 94.000 de persoane — potrivit cifrelor publicate de Departamentul pentru Curățenie din New York City (DSNY)—, în timp ce doar 500 de locuri sunt disponibile anual.

Ocupația de gunoier este atât de căutată fiindcă salariul este atractiv: un începător primește circa 34.000 de dolari pe an și, după cinci ani, poate câștiga 70.000 de dolari, așa că, în pofida frigului, a ploii, a programului dificil și a unor perioade cu 12 ore de lucru pe zi, foarte mulți consideră că merită.

"Tot ce trebuie să aibă cineva care dorește să fie gunoier, în afară de mușchi și sănătate, este permis de conducere pentru camion", spune Belinda Mager de la DSNY.

Salariile mari sunt pe deplin justificate. "Gunoierii țin orașul în viață. Dacă nu și-ar face treaba, orașul ar fi într-o stare deplorabilă. Nu uitați că stau afară și iarna, când stratul de zăpadă este gros. Nu degeaba gunoierii sunt considerați eroi la New York", adaugă ea.

Joseph Lernan este exemplul perfect în acest sens. El a început să lucreze ca gunoier anul trecut, după ce a așteptat opt ani. "Este ca și cum aș fi câștigat la loto", spune bărbatul de 30 de ani care se trezește zilnic la ora patru. "Când ești angajat gunoier, ești sigur că vei avea mereu un loc de muncă. Îmi doresc siguranță și am acest lucru datorită acestui loc de muncă", arată el. "Trebuie să ai răbdare mulți ani, dar apoi faci cea mai frumoasă meserie din oraș. Când strălucește soarele, nu îmi pot imagina loc de muncă mai frumos", încheie Lernan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet