Florin Cîţu a adăugat că Ordonanţa este o soluţie pe termen scurt şi că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi am putea avea implementată această strategie în cel mult un an.

„Această ordonanță este o măsură care vine pe termen scurt, pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populației de urși pe termen lung și înțeleg că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a afirmat Cîțu.

În cazul urșilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlați intervenția va fi graduală, existând posibilitatea să fie alungați, tranchilizați și împușcați.

Populaţia de urs din Braşov a crescut cu 65% din 2016 până în prezent

Populaţia de urs brun din judeţul Braşov a crescut cu aproximativ 65% în ultimii ani, conform estimărilor specialiştilor, de la 970 de exemplare în anul 2016 la peste 1.500 de exemplare în prezent. În contextul unor "numeroase incidente om-urs", autorităţile din judeţ solicită ministrului Mediului să dispună măsuri, la nivel central, "pentru evitarea pe viitor a unor situaţii similare care pun în pericol sănătatea şi viaţa populaţiei".

Cifrele privind numărul exemplarelor de urs din judeţul Braşov au fost făcute publice marţi, la finalul unei şedinţe la care au participat factorii de decizie din acest judeţ, şedinţă în care s-a discutat despre modul cum poate fi gestionată situaţia generată de urşii periculoşi.

"Reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov şi ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură prezenţi la întâlnirea de astăzi au arătat că din anul 2016, efectivele estimate ale speciei urs brun în judeţul Braşov au crescut de la 970 de exemplare la 1.052 de exemplare (2017), 1.162 de exemplare (2018), 1.287 de exemplare (2019) şi 1.468 de exemplare (2020). În prezent, populaţia de urs în judeţul Braşov depăşeşte 1.500 de exemplare, în condiţiile în care efectivul optim raportat la habitatul natural al speciei este de aproximativ 400 de exemplare. În privinţa pagubelor evaluate, acestea s-au ridicat la valoarea de 477.833 lei în 2019, 351.994 lei în 2020 şi 63.842 lei în acest an”, informează Prefectura Braşov, printr-un comunicat de presă.

Bărbat atacat de urs, la o stână din Prahova

Un bărbat a fost atacat de un urs, în timp ce se afla la o stână din zona localităţii prahovene Măneciu, el reuşind să scape după ce câinii au sărit în ajutorul său şi au alungat animalul sălbatic. La sfârşitul săptămâni trecute, mai multe persoane au sunat la 112 pentru a cere sprijinul autorităţilor după ce urşii ş-au făcut apariţia în diferite zone din judeţ.

Bărbatul, în vârstă de 71 de ani, a ieşit cu oile la păscut, sâmbătă, la o stână pe care o deţine în apropierea comunei Măneciu, au declarat, luni, reprezentanţi ai Poliţiei Prahova. La un moment dat, un urs l-a atacat pe cioban, provocându-i zgârieturi pe un antebraţ şi pe abdomen.

El a reuşit să scape cu ajutorul câinilor şi a ajuns singur acasă. Ulterior, un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă l-a evaluat din punct de vedere medical şi l-a dus la spital, însă nu a rămas internat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și