Potrivit unui comunicat al Executivului, prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât şi pentru situaţiile ulterioare.

"Conform noii prevederi, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va stabili ca şi până acum, respectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, cu menţinerea cuantumului minim actual de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei", precizează sursa citată.

Conform comunicatului, prin adoptarea acestui act normativ, Executivul clarifică şi unele aspecte ce ţin de acordarea stimulentului de inserţie, în special pentru persoanele care se întorc la activitatea profesională cu cel puţin 60 zile înainte de finalizarea perioadei de concediu pentru creşterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretări diferite în aplicare la nivel naţional.

"Clarificările nu afectează stabilirea şi plata stimulentului de inserţie, aceasta realizându-se ca şi în prezent", potrivit aceleiaşi surse.

Executivul precizează că, la nivel naţional, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului, circa 1.100 au indemnizaţii care depăşesc 9.000 lei.

"În prezent, sunt în plată indemnizaţii care reprezintă de până la 130 ori indemnizaţia minimă. Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în Bucureşti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanţa), cuantumuri de 50.000 lei - 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul Bucureşti şi în judeţele Galaţi, Buzău, Dolj, Arad, Dâmboviţa etc. Din suma totală care se acordă lunar de la buget pentru plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de circa 274 milioane lei, aproximativ 130 milioane lei (47,4% din total) reprezintă plăţi pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizaţiei (85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată - 1.233 lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizaţie mai mare de 8.500 lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total)", se arată în comunicat.

Guvernul menţionează că şi alte state membre ale Uniunii Europene au programe similare, "însă nu la fel de generoase ca cel aplicat în România".

"Majoritatea statelor UE au sisteme de tip contributiv, cu perioade cuprinse între şase luni şi trei ani (cu diferenţe în cazul familiilor monoparentale sau suplimente de perioade în cazul copiilor cu dizabilităţi), cuantumurile, de regulă, fiind stabilite pornind de la o valoare fixă, la care se adaugă o componentă care ţine de perioada lucrată, tipul de contract, numărul de copii şi ce alte beneficii mai primeşte familia. Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se înregistrează în Germania, 1.800 euro, România depăşind, în prezent, de 19 ori acest cuantum. Acest drept nu este unul contributiv ci doar adresat părinţilor activi pe piaţa muncii, iar plata impozitului pe venit nu reprezintă o contribuţie pentru acoperirea unui risc şi sumele astfel colectate la bugetul de stat asigură cheltuielile generale inclusiv cele din sănătate, educaţie, ordine publică şi apărare şi asigurarea altor drepturi sociale", se explică în comunicat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și